40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите на учениците и безплатно пътуване на децата до 10 години. Това ще гласува Министерският съвет следващата седмица като част от мерките срещу високите цени на горивата.

Това съобщи във вторник сутрин по БНТ вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

"Първото, което разработваме и ще бъде внесено като решение на Министерския съвет следващата седмица, е да компенсираме картите за обществения транспорт за учащи. В момента това намаление е между 20 и 30 %, нашата идея е то да стане 70 %. Тоест, ако един ученик отиде и си купи карта, държавата да доплати и ученикът да плати само 30 % от нейната стойност", обясни Алексиев.

Държавата ще вземе мерки да компенсира пътуванията на хората в пенсионна възраст, каза още той и обясни, че ще бъде предложено картите за пенсионери да бъдат намалени с 40 на сто. Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно е другото предложение.

Решението на НС за "Лукойл" създавало риск за скок на цените

За решението на Народното събрание да забрани износа на продукти от руски петрол Алексиев обяви, че създава риск за повишаването на цените на горивата у нас, както и за затварянето на рафинерията на "Лукойл".

"Въпреки анализите, дадени на Народното събрание, то прие закони и решения, които създават рискове за повишение на цените и за спиране на работата на "Лукойл". Не беше нужно народните представители да приемат закони, които са по-рестриктивни от изискванията на ЕК, а тези компромиси от страна на ЕК са направени точно заради това, България, като най-бедната страна в ЕС, да се възползва от дадената дерогация. Затова не виждам логиката на народните представители защо трябваше да подходим толкова стриктно в случая", обяви той.

Според него държавата не е готова да поеме контрола на рафинерията при нужда, но след решението на парламента, правителството работи и по този сценарий.

"Говореше се за държавна компания, която да поеме контрола на горивата и нищо не се случи - само пари се изхарчиха две години. Да поемеш целия процес по снабдяване със суров петрол, неговата преработка и дистрибуция, това е много тежък процес, защото не е само работа на "Лукойл" по преработката на суров петрол. Има и много сложна система и логистика за снабдяване и дистрибуция. За подобно решение трябва подготовка и се видя, че държавата няма подобен ресурс и познания, но след като е прието от Народното събрание, ние работим и по този сценарий", продължи той.

Днес изтича срокът за наем на медицински хеликоптер

Днес изтича срокът на обществената поръчка за наем или т.нар. сух лизинг на медицински хеликоптери. Държавата предлага, докато текат процедурите по закупуване на летателни машини, да наемем хеликоптер срещу 1 млн. евро за две години.

Ако има кандидати, до средата на годината страната ни ще разполага с поне един медицински хеликоптер, допълни Алексиев.

За състоянието на "Български пощи" се оказа виновно последното редовно правителство, което потискало структурата "да не работи на нивата, на които това е възможно".

"Можело е много повече да бъде направено за подбряване на услугите и за пазарния дял на "Български пощи", за мен имат много по-сериозен потенциал, от този, които демонстрират в момента", коментира той.

 Сега се работело за повишаване на стойността на ваучерите за храна на служителите на "Български пощи", предвиждало се и повишение на заплатите, но по-малко от исканото от синдикатите.