"Не съм се ръководил от скандала с Nexo при своя избор за връчване на третия мандат. Той избухна, след като аз бях взел своето решение."

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти преди началото на кръглата маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“.

Въпреки известни очаквания третият мандат да отиде при "Демократична България" с презумпцията, че тя може би има повече шансове да състави редовен кабинет, Радев за пореден път избра да го даде на БСП.

"Наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на „Демократична България“, това го виждаме всички", добави той в коментар за обявеното миналата седмица от прокуратурата разследване на Nexo, няколко от чиито служители са дарили по 20 хил. лв. за ДБ.

Радев отново повтори, че смята, че БСП е партията с най-голям шанс да състави правителство, въпреки че анализиторите оценяват подобна възможност като клоняща към нула.

"Виждате, че БСП не бърза да поставя червени линии, съхрани диалога и в много случаи показа, че е готова на компромис и решения, които да работят за повечето партии. БСП работи и с политическите си опоненти, например - беше в основата за решаване на кризата с избор на председател на Народното събрание", изброи той.

Държавният глава коментира и условието, което постави вицепрезидентката Илияна Йотова, че редовният кабинет трябва да продължи политиките на служебното правителство.

"Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебното правителство прави максималното за това в името на България. От тази гледна точка политиката като изкуство да се ополозотворяват всички възможности би трябвало да се продължава от всички партии", каза той.

България все още не е подала молба за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост заради въглищните централи, защото това е сложен процес и трябва да се обмисли с какви аргументи да бъде поискано.