Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират до 130 "терористи" в Турция, преди турският парламент да одобри кандидатурите им за присъединяване към НАТО. Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Двете скандинавски държави кандидатстваха миналата година за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, но кандидатурите им трябва да бъдат одобрени от всички 30 държави-членки на алианса. Турция и Унгария все още не са го направили.

Анкара каза, че по-специално Швеция трябва първо да заеме по-ясна позиция срещу "терористите" (главно кюрдски бойци), които Ердоган обвинява за опита за преврат през 2016 г.

"Казахме им - "Вижте, ако не ни предадете вашите терористи, не можем да го прокараме (одобрението на кандидатурата за НАТО) през парламента", заяви Ердоган в коментари късно в неделя, като се позова на съвместна пресконференция с шведския премиер Улф Кристерсон миналия ноември. "За да мине това в парламента, първо трябва да ни предадете повече от 100, около 130 от тези терористи", добави Ердоган.

Финландските политици изтълкуваха искането на Ердоган като гневен отговор на инцидент в Стокхолм миналата седмица, при който чучело на турския лидер беше издигнато по време на малък протест.

"Смятам, че това трябва да е било реакция на събитията от последните дни", каза външният министър на Финландия Пека Хаависто пред обществената телевизия YLE.

Хаависто каза, че не е запознат с нови официални искания от Турция.

В отговор на инцидента в Стокхолм Турция отмени планираното посещение в Анкара на председателя на шведския парламент Андреас Норлен, който вместо това пристигна в Хелзинки в понеделник.

"Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме свобода на изразяване. Не можем да я контролираме", каза председателят на финландския парламент Мати Ванханен пред репортери на съвместна пресконференция с Норлен.

Отделно в понеделник шведският премиер Кристерсон каза, че страната му е в "добра позиция" да осигури ратифицирането от Турция на нейната кандидатура за НАТО.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин заяви в събота, че времето изтича за турския парламент да ратифицира кандидатурите преди президентските и парламентарните избори, очаквани през май.