Макар и служебно, правителството на Гълъб Донев не се поколеба да изпълни своята закана и представи днес на специално събитие "Стратегия за развитието на българската енергетика до 2053 година". Това означава стратегия с хоризонт от цели 30 години напред. 

В документа се разписва идеята за изграждането на 4 нови ядрени рекатора, макар че е изрично казано, че това засега е просто идея. А тази идея включва възможността два от тези реактора да са нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", които да заменят бъдещето затваряне на пети и шести блок в централата. Те трябва да се изведат от експлоатация през 2050 година. Другите два реактора - на площадката на АЕЦ "Белене". 

Затварянето на въглищните централи пък би трябвало да започне чак от 2030 година, а не от 2025 година. Правителството си представя съоръжения за зелен водород, много ВЕЦ по поречието на река Дунав и разбира се - ВЕИ. 

Причината за представянето на такава дългосрочна стратегия бе обяснена от служебния премиер Гълъб Донев с решението на парламента да задължи правителството да предоговори текстове от Плана за възстановяване и устойчивост, засягащи затварянето на въглъщните ни централи. Според Донев, ЕК нямало да приеме предоговаряне без такава стратегия. 

"По същество предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост е немислимо без стратегическата визия за развитието на електроенергийния сектор за следващите поне 30 години.

Визията отразява националните специфики в областта на енергийните ресурси и общите европейски политики и цели за развитие на енергетиката в светлината на европейския Зелен пакт.

Основен приоритет при изготвянето на стратегията е гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата роля на България, като нетен износител на електрическа енергия и балансьор, за региона", каза  Донев.

Тепърва документът ще бъде представен в Министерски съвет и гласуван там. 

България не може да си позволи повече безвремие, независимо дали е служебно или редовно правителство, и е отговорност на всички да седнем заедно и да мислим за бъдещето на страната, каза и президентът Румен Радев, който откри кръглата маса.

"Развихрилата се енергийна криза в световен мащаб показа огромното значение на енергетиката, не само като важна част от националната сигурност, но и като основен фактор за устойчива и просперираща икономика.

Ние сме облагодетелствани. В тази развихрила се криза ние ясно осъзнахме какво означава да имаш мощности, да имаш един добре балансиран микс, да имаш една голяма независимост и автономност на собствената енергийна система", каза още той.