Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството, е „дълбоката социална фрагментация“, която разкъсва страни и народи, каза председателят на Световния икономически форум Клаус Шваб във вторник, цитиран от ДПА.

„В началото на тази година сме изправени пред безпрецедентни и многобройни предизвикателства“, предупреди Шваб във встъпителното си обръщение към стотиците бизнес и правителствени лидери, събрани на елитния конклав, който той основа в Давос, Швейцария.

84-годишният Шваб заяви, че световната икономика претърпява „дълбока трансформация“ поради трайните белези от пандемията от COVID-19 и предупреди, че светът може да се превърне в „объркана мозайка от сили“.

Той каза, че се надява Давос да помогне да се спре "тенденцията към нарастваща фрагментация и конфронтация".

След двегодишно прекъсване заради COVID-19 годишната среща се върна към отдавна установената януарска програма в швейцарските Алпи, след като беше онлайн през 2021 г. и след това проведе нетрадиционна пролетна сесия миналата година.

Луксозният ски курорт Давос днес е превърнат в море от контролно-пропускателни пунктове, докато полицейски сили, събрани от цяла Швейцария, са наводнили улиците, а хеликоптери кръжат над тях, отбелязва ДПА.

Темата на 53-тата среща е „Сътрудничеството в един фрагментиран свят“.

Акцентите в програмата за вторник включват реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и обръщение на украинската първа дама Олена Зеленска.