Вероятно още от днес, ще се вземе решение за обявяване на епидемична обстановка в Пловдив. Това каза пред журналисти на брифинг пред Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Там засега учениците ще продължат да учат, тъй като процентът на отсъстващи не е много висок, между 10% и 14%,15% в различните училища, по подобие на ситуацията в Габрово, обясни той, предава БТА.

Според доц. Кунчев ситуацията се развива бързо и може да се стигне до решение за прекъсване на учебните занятия. По думите му регионалните щабове ще решат за това. 

Почти са постигнати епидемични стойности във Варна, Ямбол, София-област и Добрич, каза още доц. Кунчев. Според него е много вероятно и там да бъде обявена епидемична обстановка до края на седмицата. 

Данните за грипната епидемия показват, че тя се развива абсолютно по класически начин и според очакванията, отбеляза доц. Кунчев. 

Той припомни, че към първите области, където е обявена грипна епидемия - Бургас, Шумен и Стара Загора, днес се включиха областите Ловеч, Пазарджик и Габрово. 

Доц. Кунчев каза още, че няма да бъде удължена епидемичната обстановка в Бургаска област, а учениците ще се върнат на училище.

По отношение на щамовия състав доц. Кунчев заяви, че водещ е щамът "Виктория", който е 59 % от всички заболели, следван от щама "Дарвин" (около 30% от случаите). Около 10% установяваме случаи на грип тип „Б“, добави доц. Кунчев.

По думите му междувременно продължава, макар и в не висока степен, циркулацията на коронавируса. 

Доц. Кунчев отбеляза, че няма натиск върху здравната система. Той даде пример със София, където от над 250 детски легла, едва 60-70 са заети от деца с усложнения на грип. 

Попитан дали се предвиждат безплатни тестове за грип, той заяви, че за момента не се предвиждат, тъй като трябва да има приета национална програма и утвърден бюджет за това. По думите му това няма как да се случи за седмица – две.

На въпрос коя възрастова група е най-засегната от грипа, той заяви , че няма такава, но в рисковите групи попадат децата в ученическа и под ученическа възраст, както и възрастните над 65 г.  

Следващата седмица почти половината от областите ще са в епидемия, прогнозира още доц. Ангел Кунчев.