Грипна епидемия е обявена и в областите Ловеч, Пазарджик и Габрово, съобщиха от Министерството на здравеопзването. Временни противоепидемични мерки ще са за периода от 18 до 24 януари.

Областите, в които към момента е обявена грипна епидемия са Ловеч, Пазарджик и Габрово, Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).  Прекратява се и учебният процес.

Временните противоепидемични мерки включват спиране на плановите консултации на бременни жени и на деца, на профилактичните прегледи, на задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на филтър всеки ден в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Лечебните заведения трябва стриктно да спазват нормативните изисквания за превенция и контрол на вътреболнични инфекции, включително засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

Първата област, която обяви грипна епидемия още миналата седмица, беше Бургас.