Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла днес с лидерите на останалите парламентарно представени формации, за да ги покани на среща в Народното събрание утре. Сред тях е и този на ГЕРБ - Бойко Борисов, който по думите на Нинова потвърдил участие. До момента Борисов не е участвал лично в нито един формат на разговори за съставяне на правителство.

"Да, разговарях с г-н Борисов и той потвърди", заяви тя в отговор на журналистически въпрос.

След като преди това бе посочила, че някои партийни председатели са отказали, други още обмисляли. Сред отказалите, без изненада е "Възраждане", която още от самото начало обяви, че няма да подкрепя друго правителство освен свое собствено такова.

Със статус във фейсбук, Борисов потвърди за срещата. 

"Не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите", написа той.

Началният час на срещата е 11 ч. в зала "Изток" на НС. Предстои днес от централата на БСП да разпратят писмата.

Припомняме, че само преди ден Борисов за пореден път припомни, че партията му има решение на конгрес да не се коалира с левицата. И разви тезата, че Нинова има шанс - да направи управление с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", с които бяха заедно в кабинета "Петков", плюс "Български възход" и още някой (тоест, ДПС). Но все пак, понеже от ГЕРБ били любезна партия, щели да отидат на разговори.

Вчера пък лидерката на социалистите отказа да отговори на въпроса склонна ли е да получи подкрепа на ГЕРБ, предвид дългогодишните заявки "Никога с партията на Борисов". Посочи само, че левицата е спазила обещанието си, като не е подкрепила първия мандат на ГЕРБ с проектокабинета "Габровски".

Междувременно снощи Националният съвет на ПП взе решение да не подкрепя мандата на социалистите. Очаква се това да направят и органите на партиите в коалицията  "Демократична България". Причините - макар Нинова да поставя на масата теми, които да обединяват всички, ПП и ДБ имат вече твърде много разделителни линии с червената партия - Украйна, еврозоната, хартиената бюлетина.

От ПП и ДБ обаче няма да се явят за среща в посочения час и зала. Това коментираха представители на двете формации днес в парламента. По простата причина, че не желаят да застанат редом до Борисов "за семейна снимка".

"Не може този парламент да произведе правителство. На изпроводяк само една панихида може", коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Двете формации са готови за разговор с групата на Нинова, заедно или поотделно. Но както стана ясно - не и с ГЕРБ.

С това шансовете за успех на третия мандат клонят под нулата.