Теми, които обединяват, разделителните линии настрана. Мандат за преговори с всички формации в парламента.

Около това се е обединил днес пленуъмът на БСП, обяви след края му лидерът на партиията Корнелия Нинова. Нинова посочи като общи за всички приоритети като приемането на бюджет за годината, приемането ни в Шенген, разглеждане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и провеждането на съдебна реформа.

Но по повод Шенген и съдебната реформа, Нинова не се ангажира да посочи ще държи ли мандата, макар и да е ясно, че няма да бъде изпълнен, докато не минат измененията в Наказателно-прожесуалния кодекс, които са на дневния ред на депутатите и с които се въвежда ефективен механизъм за търсене на отговорноост на главния прокурор. Но от думите й се разбра - по-скоро не.

"Не само НПК, не изваждаме един закон пред скоби - не сме го обсъждали в такава конкретика. По-скоро ще започнем разговори, ще видим как ще върви и ако от първия път видим, че нищо няма да се случи, няма да бавим времето", посочи тя.

"Не можем да ви кажем отсега кога ще върнем мандата, но в никакъв случай няма да злоупотребяваме", заяви още.

Никога с ГЕРБ?

"Добро начало е фактът, че почти всички са готови на разговори. Не сме пускали писма, не съм се обаждала на някой от другите лидери. Още от утре ще се чуя с тях и ще видя какви ще са форматите" - посочи Нинова, с което даде да се разбере, че все още няма яснота ще има ли срещи, кой ще се отзове и в какъв формат ще са те. Но посочи, че за разлика от предходните два мандата, подходът сега е сменен - започва се срещи с лидерите, а не между контактни групи, експерни групи, парламентарни групи и пр. 

Като негативен пример за досега прилагания подход, Нинова посочи декларацията на "Продължаваме промяната", в която бе описана продължаващата помощ за Украйна - нещо, с което социалистите не са съгласни и заявиха, че няма да подкрепят този документ.

"Лидерите на партиите ще бъдат поканени на среща. Ще поставим 5 въпроса за обсъждане. Трябва да стане ясно има ли политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство, или просто се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността за предсрочни избори на един или друг. Искаме честен и открит разговор. Ако имаме различия и не може да се съберем, да ги обявим. Ако успеем да се разберем, да продължим със следващите стъпки, а те са какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок то да бъде, политическо, експертно или смесено и какъв ще е форматът на взимане на политическите решения в една такава сложна конфигурация, каквато би се очертала, ако стигнем до правителство" - посочи още червената лидерка.

Хоризонт на управление на евентуален кабинет не е бил обсъждан днес. Кандидат за премиер? - Личното мнение на Нинова било, че той трябва да е равноотдалечен от всички политически сили.

А на въпрос какво стана със заявката "никога с ГЕРБ" Нинова посочи, че е изпълнена - БСП не подкрепила, факт, мандата на ГЕРБ.

"Оставете ни да разговаряме следващите седмици. Колективният орган е казал преговаряйте с всички", лаконична бе тя по въпроса какво ако ГЕРБ подкрепи кабинет на левицата. Нещо, което вчера лидерът на партията Бойко Борисов отрече като възможно.