"Националният съвет на "Продължаваме промяната" излезе с решение да се въздържи от подкрепа към правителството с мандата на БСП".

Това се посочва в съобщение от партията, чието широко ръководство се събра тази вечер, за да обсъди как ще действа спрямо опитите на левицата да реализира правителство. Само по себе си решението не е изненада, като различни представители на партията коментираха тези дни разделителните линии между ПП и социалистите, с които бяха партньор в кабинета "Петков".

"Краткият живот на новия български парламент показа ясно, че носителят на третия мандат БСП може да състави правителство с останалите политически партии, с които заедно избраха председателя на НС и работеха в синхрон по ключови законодателни инициативи" - посочват от фоормацията на Кирил Петков и Асен Василев, визирайки т.нар. коалиция Рашидов, съставляваща ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Националният съвет все пак е взел решение да подкрепи националните приоритети от програмната декларация на ПП, "които съвпадат с целите на новия редовен кабинет, в случай че бъде сформиран от другите политически сили".

"Вярваме, че можем да намерим съгласие с БСП в сферата на социалната политика, при гаранция за 3% дефицит. Но виждаме сериозни разминавания по въпроси, свързани със съдебната реформа и законопроектите за главния прокурор, връщането на хартиената бюлетина чрез поправките в Изборния кодекс, влизането в Еврозоната и отношението към войната в Украйна", посочват от партията.

Макар да не се посочва какви са разминаванията по отношение на съдебната реформа и законопроектите за главния прокурор, ясно е, че става въпрос за неизяснената позиция на социалистите по тази тема. На дневния ред на депутатите в момента са измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и свързаните с него изменения в Закона за съдебата власт. С тях се въвежда механизъм за ефективно търсене на отговорност на главния прокурор в случай на съмнения за извършено от него престъпление.

Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че съдебната реформа ще е приоритет за партията й, който тя ще постави на масата на преговорите за кабинет. Де факто обаче депутатите на БСП, както и тези на "Възраждане", напуснаха заседанието на правната комисия миналата седмица, на което заседание въпросните изменения трябваше да минат на първо четене. Това обаче не се случи, чуха се само становищата на магистратите, а председателят Радомир Чолаков (ГЕРБ) обяви край на заседанието - с подкрепата на ГЕРБ и ДПС - защото главният прокурор Иван Гешев (пак) искал да се изкаже по законопроекта. Така се очаква изказванията по обсъждания половин година НПК да продължат и утре в комисия, а вероятността този проект да бъде приет в рамките на сегашния парламент клони към нула.

Пак днес, попитана дали ще БСП ще държи мандата до гласуванията по НПК, Нинова даде да се разбере, че няма да направи това. Въпреки че конституцията позволява протакане във времето при третия мандат. Ако още от началото проличало, че няма съгласие за кабинет, социалистите ще върнат празна папка на президента, без да се бавят, даде заявка тя.

"Ако получим покана за разговор с БСП, ще я приемем. (...) В същото време сигналите, които дават почти всички политически партии във връзка с третия мандат, пораждат съмнения за реални намерения за редовно управление", посочват още от ПП.

Така равносметката до момента показва неподкрепа от ПП, както и от ГЕРБ. Най-вероятно и от ДБ.

"Потенциални обединения"

Националният съвет е взел решение и да даде мандат на лидерите Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори с "Демократична България" и новоучреденото като партия досега гражданско движение "Спаси София" "и всички други формации, които работят за просперираща, справедлива и европейска България, с цел потенциални обединения за следващите местни и национални избори в страната", се казва в заключение.

С други думи, ПП и ДБ, както и по-малки формации по места, започват разговорите за общо явяване на евентуалните предсрочни парламентарни избори, както и за местните тази есен. Засега обаче няма финално решение за общото явяване.