Националната служба за охрана (НСО) е свалила охраната на бившия министър-председател Кирил Петков. 

За това потвърди днес Петков, понастоящем депутат и съпредседател на "Продължаваме промяната".

Причината - отпаднала необходимост, т.е. липса на заплаха за лицето.

Петков обаче все още има специализиран транспорт от НСО, тъй като законът предвижда с такъв да се ползват бившите премиери и председатели на Народното събрание - до 4 години след освобождаването им от длъжност.

Съпредседателят на ПП, както и другият такъв - Асен Василев, са наели частна охрана. 

Неофициално обаче от ПП питат каква точно заплаха грози лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че той неизменно да ходи с охрана и как така за него междуведомствената комисия, която взима решенията за лицата под държавна закрила, никога не взима решения, че необходимостта за това спрямо него е отпаднала.

В състава на тази комисия са началникът на НСО (който е и председател), а членове са председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Те преценяват има ли заплаха, в случая за бивш премиер, за да го поставят под охрана или не - за да я свалят, когато има такава.

Любопитен обаче е "таймингът" - от НСО са уведомили бившия премиер за свалената охрана в деня, в който излязоха материалите в "Ди Велт" и "Политико", в които се описва как България е помогнала изключително много за въоражаването на украинската армия в първите месеци на руската инвазия - чрез износ на оръжия чрез посредници. В двете издания се изтъкват личните заслуги на Петков като премиер, както и на вицепремиера му по това време - Асен Василев.