Подкрепата на САЩ за Украйна може да спадне след юли 2023 г.

Това стана ясно след тайно посещение на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс в Киев в края на миналата седмица, предаде "Вашингтон пост", цитирайки американски представител и други запознати източници. Зеленски и неговите помощници си тръгнали от срещата с впечатлението, че подкрепата на администрацията на Байдън остава силна и спешното финансиране от 45 милиарда долара за Украйна, прието от Конгреса през декември, ще продължи поне до юли или август.

Киев не е толкова сигурен относно перспективите Конгресът да приеме друг многомилиарден пакет от допълнителна помощ, както направи миналата пролет. Причината - победата на републиканците в Камарата на представителите. Значима част от консерваторите искат САЩ да намалят военните разходи, други поначало са изолационисти и затова е възможно подкрепата на Америка за Украйна да отслабне. Няколко тръмписти, които са критици на Зеленски, вече заплашиха, че ще искат вот на доверие на председателя на долната камара, ако той си позволи да води политика, която не одобряват. Те подкрепят предложението на крайнодясната конгресменка Марджъри Тейлър Грийн да се извърши одит на помощта за Украйна.

Бърнс обяснил на Зеленски променящия се климат в Конгреса и подчертал неотложността на настоящата ситуация на бойното поле и необходимостта Украйна да постигне успехи в първата половина на 2023 г.

Шефът на ЦРУ е уважавана фигура сред вътрешния кръг на Зеленски заради точното му предупреждение през януари 2022 г., че руските сили ще се опитат да превземат украинското летище Антонов в началния етап на инвазията на 24 февруари. Неговото съобщение, предадено лично, се основава на оценка на американското разузнаване и се смята, че е помогнало на Украйна да се подготви за защита на летището и да откаже на Русия плацдарм, необходим за превземането на Киев.

Скептичният възглед на Бърнс за желанието на Русия да преговаря също се хареса на помощниците на Зеленски.

"Повечето конфликти завършват с преговори, но това изисква сериозност от страна на руснаците в този случай, която не мисля, че виждаме", каза Бърнс пред Пи Би Ес миналия месец. 

В момента украинските и руските сили са вкарани в интензивна война на изтощение в източна Украйна около Бахмут. Градът има сравнително малка стратегическа стойност, но придоби символично значение и за двете страни, по-специално за Русия, която не е превзела голям украински град от миналото лято.

Военни анализатори очакват, че подемът на сраженията тази пролет може да определи траекторията на войната.

Съединените щати и западните страни бързат да задоволят военните нужди на Украйна, надявайки се, че допълнителното оборудване ще позволи на армията на Зеленски през следващите месеци да постигне пробиви в контролирани от Русия зони като Запорожката.

Междувременно Москва се стреми да започне собствена офанзива през пролетта, подклаждайки очакванията, че ще набере повече войски след мобилизирането на 300 000 души през септември 2022 г.