БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство. Това означава, че отиваме отново на предсрочни парламентарни избори. От президентството съобщиха, че връщането на мандата ще стане във вторник.

По-рано днес имаше лидерска среща, след която лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма мнозинство за създаване на правителство.

Малко по-късно, след заседание на тясното ръководство и на парламентарната група на левицата, тя свика трибунка в парламента, за да обяви, че още в понеделник връща празна папката на президента.

Тя обаче Нинова не отговори по същество на два ключови въпроса: защо, ако съдебната реформа е приоритет за социалистите (тя е една от 4-те точки, поставени от Нинова на масата на преговорите за съставяне на правителство), както и планът за възстановяване (друга точка от програмата), то не забави връщането на мандата до гласуванията на законите по ПВУ и на ключовия Наказателно-процесуален кодекс, с който се въвежда ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор. За Нинова отсъствала воля за това, видимо от отказа на останалите да водят разговори за кабинет. И нямало да се моли на останалите да седнат за втори път на масата, за да преговарят и за законодателен пакет.

И прехвърли топката към президента - ако иска, той да забави процеса по важните закони, като съответно не подпише указите за разпускане на парламента и определяне на дата за избори и за назначаване на нов служебен кабинет (което той може да направи, има "буфер" по конституция).

Въпросът в случая обаче не бе за съставяне на правителство, а за кратка законодателна програма само за най-важните закони.

Нинова не отговори на въпроса дали БСП, реципрочно на ГЕРБ, ще започне разговори вътре в партията за отмяна на решението за неподкрепа и некоалиране с партията на Бойко Борисов. Левицата не се месела във вътрешнопартийните дела на други формации - бе отговорът на лидерката.

"Решението на Борисов и на ГЕРБ си е тяхна работа. Ние не обсъждаме към този момент такава реципрочна мярка. И не сме обсъждали", посочи тя.

Иначе, от левицата не смятат, че трябва да носят отговорността за провала на третия мандат - с оглед провала на предходните два. Коалиция с ГЕРБ Нинова не виждала, посочи в отговор на въпрос на днешната заявка на Бойко Борисов, че ще пита партията си за отмяна на решението на конгреса. Можела да каже същото за ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - че са "коалиция на войната" заради изпращането на оръжия за Украйна.