Времената са по-различни от тези, когато ГЕРБ прие решение на конгрес за некоалиране с БСП. Затова и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов щял да говори "с колегите" си за преосмисляне на решението - така, че в бъдещи времена да може да подкрепя левицата.

Това обяви днес Борисов, който се яви на т.нар. лидерска среща, организирана от третия мандатоносител БСП. На нея се явиха освен Борисов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и този на "Български възход" Срефан Янев. Както още вчера бяха заявили, не се появиха председателите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

"Аз ще разговарям с колегите подобна забрана да отпадне, защото БСП много се промени и това не би трябвало да бъде спирачка за програмно или експертно правителство. Сега няма как да ви подкрепим, но изразявам уважение към вас, към вашите избиратели и вашата парламентарна група с моето присъствие", посочи Борисов.

Но се обърна лъм лидерката на левицата Корнелия Нинова и със:

"Сега няма как да ви подкрепим."

Макар Борисов да не уточни как си представя евентуално сътрудничество във времето, се разбра, че това може да се случи след избори. По-късно той или не чу, или не пожела да отговори на въпрос на Клуб Z какво пречи веднага да свика структурите на партията за въпросното решение, в контекста на това, че третият мандатоносител няма срок, в който трябва да излъчи кандидат за министър-председател. Според конституционно решение по въпроса, задържането на мандата просто не трябва да бъде прекалено разтеглено във времето.

От думите му се разбра само, че такъв лидерски разговор трябвало да бъде проведен още в самото начало на 48-ото Народно събрание и резултатът можело и да е друг.

Борисов каза и нещо любопитно днес - че ГЕРБ щала "да направи всичко възможно" да лидира процеси по съдебната реформа.

"Хубав, лош, подкрепихме го" - заяви той по адрес на измененията в НПК, предложени от Министерския съвет, с които се въвежда механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.

И вчера депутатите на ГЕРБ в правна комисия разкритикуваха предложените текстове, но накрая гласуваха със "за", като само Бранимир Балачев гласува с "против". Това се случи, след като първо от партията забавиха гласуването със седмица - за да се чуел гласът на главния прокурор Иван Гешев. На този парламент обаче предизвестено не му остава много време и не се очаква НПК да мине окончателно.

За поставяне на база за бъдещо сътрудничество говори и лидерът на ДПС. Но също за след нов парламентарен вот.

"Нормалността минава през диалога, за да преодолеем политическата криза. Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, ние от сега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори", посочи Карадайъ.

Като преди това лидерът на ДПС също "приватизира" съдебната реформа - предложили я от Движението. Но не фокусирана върху една личност. "Реформата в съдебната система, започва с промените в конституцията, а не с кадруване в съдебната система", заяви.

А на двамата Нинова отвърна:

"Никой от нас не ви е говорил за коалиция. Казахме, първо да видим дали има воля за правителство - и после да се реши какво ще е то и начинът на взимане на решения. Значи ние днес спираме още на първата точка."

Подаване на топката

Срещата започна с изказване на домакинята - Нинова. Която говори за това, че за да се разрешат всички останали кризи, трябва първо да бъде разрешена политическата такава. Ще останем различни политочески и идеологически - подчерта Нинова. 

"Изненадани сме, че ги няма председателите на ПП и ДБ" - изрази учудване Нинова, въпреки че от вчера е наясно, че те изразиха готовност за среща, но в отделен двустранен или тристранен формат, не и с Борисов и Карадайъ.

А защо била изненадана - защото БСП формулира 4 обединяващи приоритета, залагайки на това, вместо на разделителните линии. Т.е. приемане в Шенген, съдебна реформа, бюджет за 2023 г. и законите по плана за възстановяване. Подхвърли, също така, че само допреди месец те са призовавали за лидерска среща, в т.ч. с Борисов. Така че декларациите на ПП и ДБ по тези приоритети били само на думи, посочи Нинова и изведе познатата сентенция:

"Ако има желание, ще се намери начин. Ако няма желание, ще се намери причина."

Това бе добро подаване на топката към Борисов

"Поканата задължаваше да се явим. Казахте "Ако сте мъже, заповядайте" . Аз съм убеден че отиваме за пети път на избори и след петия пак същото ще се изговори. Да кажем още от сега. Преди беше модерно да се говори за изолация на ГЕРБ, днес ги няма вашите партньори отпреди месец".

След което Борисов посочи, че всъщност благодарение на ГЕРБ, разделителните линии между социалистите и ДБ и ПП вече ги нямало - уредени със закони, в т.ч. помощта за Украйна, която едва ли следващ парламент щял да посмее да ревизира. "Какъв е проблемът?!", попита. "Най-лесно е още един месец кампания, приказки...".

"Две години имаме "модела "Радев". Хайде да ги сравним" - продължи Борисов, визирайки обвиненията за "модела "Борисов".


 

"Зададохте интересне въпрос за "модела Радев. Ние с вас водехме парламентарни битки, на терена на парламентарната република, въпреки че вие не идвахте много често. Парламентарната република се руши чрез едноличното управление на президента. Да спасим парламентарната република и разговорите за бъдещето на България да бъдат тук" - отвърна Нинова.

Нещо, с което Борисов после се съгласи при последвалите опити на журналистите да задават въпроси.

Обединение, разговори, взаимодействие, закъснели разговори. В същия дух говори и Стефан Янев.

"Без диалог и взаимодействие не сме в състояние да предложим решения, които са необходими, едно от тях е съставянето на правителство. Дори да отидем на избори, този диалог е необходим" - заяви лидерът на "Български възход".

Очаква се ако изобщо левицата има разговори с ПП и ДБ, то те да се проведат другата седмица. "Промяната" обаче взе решение в сряда на Националния си съвет да не подкрепи мандата на социалистите.

Ако срещата от днес обаче може да се обобщи, то обобщението би звучало така:

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" са готови на взаимодействие. След следващи парламентарни избори.