Бившият футболист на “Лудогорец” Фабио Ешпиньо даде прелюбопитно изявление с интересни подробности от престоя си в България (2013-2015 г.)  пред изданието “Трибуна експресо”, цитиран от БТА.

Португалският халф стана два пъти шампион с “орлите”, спечели Купата и Суперкупата на страната, игра и в Шампионската лига, но напусна заради оферта от испанския “Малага”.

Той не успя в Испания, но след това се върна в родината си Португалия, за да играе за Боавища, а сега и за “Фейрензе”.

"В първия момент отказах офертата на “Лудогорец”, започва 37-годишният Ешпиньо. - Предложиха ми заплата, а аз им казах, че за тези пари няма да отида в България. Желанието ми не беше да ходя там, исках да остана в Португалия. Ето защо поисках заплата, която бях сигурен, че няма да ми дадат.

Но те се обадиха да ми кажат, че ми я дават. Попаднах в ситуация, при която трябваше да отида. Прекарах седмица, в която дори не исках да ям, защото ставаше нещо против волята ми. Наистина нямах никакво желание да отида. Страхувах, че няма да се адаптирам. Отговорих, че няма да отида.”

Техничният халф записа 52 мача и 4 гола за българския хегемон.

"Бяха объркани, защото даваха това, което поисках. Мислеха, че им се подигравам. Все пак те оставиха отворено предложението. Заминах на ваканция в Алгарве и моята съпруга ми каза: "Ти си глупак да не приемеш офертата от България. Още повече, че имаме малко момиченце. Ще станеш на 28 години, трябва да мислиш и за финансовата страна”, продължава полузащитникът.

“Това ме стресна. Бях отказал преди две или три седмици, но се обадих по телефона. Казах, че съжалявам и попитах дали има възможност все пак да отида в България. За щастие, нещата се наредиха добре и отидох. Заминахме тримата, Каролина (бел. ред. - дъщеря му) беше само на три месеца", връща лентата юношатана “Порто”.

Ешпиньо е използвал премията от “Лудогорец” за влизането в групите на Шампионската лига, за да си купи мечтаната кола.

"Имам ясен спомен как кацам със самолета в София. Погледнах през прозореца и видях София. Тогава бях сам, отивах да подпиша. София е хубав град, но когато отидеш и видиш старите сгради в очукан вид е шокиращо. Помислих си, че трябва да остана поне две години. Когато отидох в хотела, се качих на последния етаж и имах панорамна гледка. Прекарах 20 минути, гледайки навън. Мислех, плаках, страх ме беше, но в същото време исках този договор. Беше буря от емоции", пределно откровен е Ешпиньо.

След което прави интересно разкритие:

"Виждах българи как слагат вода, вместо да уринират в допинг тестовете. Направих същото. Лекарят ми каза: "Хидратиран си, но следващия път поне сложи топла вода.”

Ешпиньо споделя, че иска да стане треньор.