Страните членки (Съветът) на ЕС ратифицираха днес отпускането на седми транш от военната помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро, съобщи върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Това стана на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

Пакетът бе одобрен заедно с 45 милиона евро помощ във вид на несмъртоносно оръжие за военната тренировъчна мисия на ЕС в страната. 

Така цялата военна помощ, предоставена досега от ЕС за Украйна от бюджета на Европейския механизъм за подкрепа на мира, възлиза на  3,6 милиарда евро, изтъкна Борел. А общата европейска подкрепа за страната - военна, хуманитарна, финансова - е вече 49 милиарда евро.

Отпускането на транша стана благодарение на Унгария, която отстъпи, предаде Ройтерс. Тя обаче даде да се разбере, че е против нови санкции срещу Русия, особено ако те пречат на сътрудничеството между Будапеща и Москва в ядрената енергетика.

„Всички решения, които могат да продължат войната или да доведат до потенциална ескалация, са срещу нашите интереси. Доказано е, че санкциите водят Европа към задънена улица“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Германия няма да забрани и няма да блокира износа на танкове „Леопард“ за Украйна от страна на която и да било държава, която разполага с тих и желае да окаже помощ с тях, изтъкна Борел. Той бе категоричен, че в Съвета няма напрежение заради различните позиции на определени държави. И няма как да има, след като са постигнати споразумения по толкова въпроси на срещата в базата „Рамщайн“ в Германия миналата седмица.

Приносът на България по отношение на невоенната помощ са изпратените там генератори, припомни пред журналисти служебният външен министър Николай Милков, който участва в Съвета. Те са изпратени както от държавата, така и от частни лица. Страната ни помага и със зимни комплекти дрехи.

Същевременно България има планове за участие във възстановяването на Украйна. Според Милков те са много съществени.

ЕС ще подкрепи украинското предложение за справедлив мир, увери Жозеп Борел. Става дума за плана от 10 точки на президента Владимир Зеленски. За това обаче са необходими няколко ключови елемента – целостта на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и суверенитет върху териториите, правото на самоотбрана и необходимостта от отговорност за извършените престъпления.

„Работим върху възможности за механизъм за подвеждане под отговорност. Работата продължава в ООН, включително в контекста на следващото Общо събрание, което ние изцяло подкрепяме. Главното в тази работа е да бъде съхранена ключовата роля на Международния наказателен съд (МНС) и международното наказателно правосъдие. Има голяма подкрепа за създаването на международна прокуратура в Хага като първа стъпка за подвеждане под отговорност“, каза Борел.

На Съвета е станало дума и за бъдещия десети пакет от санкции срещу Русия. Борел показа и диаграма, от която става ясно как ограничителните мерки са се отразили на търговията с руски петрол.

„Днес руски петрол се продава по 40 долара за барел. А от сорта „Брент“ – за 80. Това означава, че руският петрол се продава с намаление от 50 на сто и се купува предимно от Индия и Китай. За първи път пазарът на руския петрол е движен от търсенето“, обобщи дипломат номер 1 на ЕС.