Полша ще поиска от германското правителство разрешение за доставка на танкове "Леопард" за Украйна. Това заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки в понеделник.

Още през уикенда Моравецки обяви, че при необходимост ще достави танкове "Леопард" на Украйна без съгласието на Германия. В неделя той заяви пред информационната агенция ПАП: "Няма да стоим безучастно и да гледаме как Украйна кърви до смърт. Украйна и Европа ще спечелят тази война - със или без Германия."

В понеделник сутринта правителственият говорител Щефен Хебещрайт заяви, че все още не е подадено заявление за одобрение на доставките на бойни танкове "Леопард" за Украйна от западните партньори в областта на сигурността. Самото германско правителство не изключва възможността за доставка на бойни танкове "Леопард" 2. Но решението за това все още не е взето, каза той.

В неделя федералният министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че Германия няма да се противопостави на доставките на танкове от трети страни за Украйна. "Досега не са ни питали и (...) ако ни питат, няма да се противопоставим", заяви зеленият политик пред френската телевизия LCI в неделя вечерта.

В понеделник от канцлерството заявиха, че подобни решения се взимат на ниво канцлер, а не от външния министър. Бербок не повтори изявлението си. Запитана дали германското правителство би разрешило на трета страна да изнесе машините, тя само казва преди консултациите на външните министри на ЕС в Брюксел, че е "важно ние като международна общност да направим всичко, за да защитим Украйна, така че тя да победи". Ако това не се случи, "няма да има повече Украйна", допълва тя.

От Зелената партия и либералите от Свободната демократическа партия критикуваха остро канцлера. Според експерти коалицията може и да се разпадне заради различията по този въпрос.

От европейските си партньори Шолц бе обвинен в това, че се страхува от Русия. На срещата на външните министри в Брюксел в понеделник няколко държави от ЕС изразиха недоволството си от нежеланието на Германия да достави цистерни. Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис също косвено обвини канцлера Олаф Шолц (SPD), че се страхува да доведе Русия до ръба на поражението в Украйна.

"Мисля, че най-важното нещо, което трябва да обсъдим, е страхът", каза Ландсбергис в Брюксел. "Трябва да преодолеем страха от победа над Русия - когато става дума за допълнителни санкции, когато става дума за допълнителна военна помощ за Украйна. Това, което ни спира, е страхът от това какво ще се случи, ако Русия загуби тази война."