Не е изключено да бъде нанесен удар по европейските спътници в околоземна орбита, предупреди върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той говори пред участниците в 15-ата конференция за европейското космическо пространство в Брюксел.

Борел изтъкна, че три месеца преди началото на войната в Украйна руските въздушно-космически сили (ВКС) изпробвали противоспътниково оръжие.

„Това беше безотговорна постъпка, която създаде не само отпадъци, а показа, че Русия е готова да застраши всеки спътник“, заяви дипломат номер 1 на ЕС.

И продължи:

„Европейската комисия и НАТО работят заедно за защита на критичната инфраструктура. Все още не знаем каква част от тези съоръжения зависят от спътниково управление.“

Войната в Украйна се е превърнала в зов за събуждане, особено по отношение на Космоса. В околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, посочи Борел. От тях близо 10 на сто са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба и дават ключова информация за сигурността и отбраната.

„Сателитните снимки и комуникации показаха, че могат да променят играта за украинската армия, украинските военни сили и цялото население на Украйна. Те дадоха ключова информация за ситуацията, която помогна да се устои на атаките. Те осигуриха връзка на украинците с тяхната страна и с целия свят. Спомнете си, че през нощта, когато започна нахлуването - 23 срещу 24 февруари, 24 часа преди началото на войната, телекомуникационната мрежа „Виасат“ бе подложена на кибератака. И тогава един прост злонамерен вирус успя да порази огромни части от голяма комуникационна космическа мрежа, която украинските военни използваха. Това беше и първият сигнал, че войната започва“, припомни шефът на европейската дипломация.

Той е убеден, че Космосът ще се превърне в бойно поле или поне в място, където ще има конкуренция и сблъсъци.