Съдия от Софийския градски съд си е направил отвод след класическа "кафява" атака от т. нар. медии. 

Кратко съобщение от съда гласи, че съдията, който е трябвало да гледа жалбите на двама от обвиняемите в аферата Nexo срещу твърде високите им парични гаранции от по 1 млн. лв., си е направил отвод. Нищо че е бил избран чрез системата за случайно разпределение на делата.

"Мотивите за отвода са публикации в медийното пространство, съдържащи твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда", съобщават лаконично от СГС.

Накратко - след масираната атака на прокуратурата срещу Nexo бе съобщено, че двама от обвиняемите са напуснали страната, а други двама остават с мерки за неотклонение - парична гаранция в размер на по 1 млн. лв. на човек. Именно тези гаранции ще бъдат обжалвани пред съда.

В рамките на деня ще бъде определен нов съдия-докладчик.

Интересно е поведението на т. нар. медии, които по този начин могат да торпилират неудобни съдебни състави. И в които най-често четем становищата на прокуратурата и лично на шефа й Иван Гешев по повечето въпроси. По същата схема те атакуваха преди седмици съдийката, на която се е паднало да разглежда делото за клевета за 500 000 лв., заведено от Кирил Петков срещу Бойко Борисов.

По едно съвпадение - току преди процеса в медиите "изтича", че съдийката някога е била колега в Софийската районна прокуратура и Софийски районен съд със Стоян Мадин - тогава магистрат, а днес адвокат на Кирил Петков (и между другото - преподавател по право в СУ). Това дава повод адвокатите на ГЕРБ автоматично да ползват написаното за искане за отвод.

Междувпрочем, съдия Веселина Няголова от районния съд категорично отказа да се отведе на база абсурда - че някой с някого е работил в една институция, следователно са близки. Това обаче може да бъде обжалвано пред горната инстанция.

По времето, когато ДБ активистът Емил Джасим водеше дела за клевета срещу Недялко Недялков и "Пик", т. нар репортери на последния преследваха и снимаха съдийка от СРС пред дома ѝ с детето и съпруга ѝ. Това обаче не доведе до някаква особена реакция от Висшия съдебен съвет.