С атака срещу съдийката и искане за отвода ѝ. Така започна дългоочакваното дело за клевета на Кирил Петков срещу Бойко Борисов.

Както е известно, делото е затова че Борисов каза на няколко пъти, че Петков и Асен Василев са "изсмукали" чрез свои посредници милиони от газа, после ги качи на милиард за шестмесечие.  Лидерът на ГЕРБ също така обявяваше, че по време на неговото управление цените били много по-ниски. Това се случи след периода, в който Русия нападна Украйна, а "Газпром експорт" прекрати едностранно отношенията си с България, освен ако страната от днес за утре (първото писмо е с дата 8 април, но ултимативното писмо е от 26 април - а крайният срок на ултиматума на Кремъл е 27 април) не почне да плаща в рубли, които да се преизчисляват не по международния курс, а от руската държавна банка.

На фона на това бившият премиер Петков претендира 500 000 лв. обезщетение от още по-бившия, от което съдът допусна първоначален частичен иск за 10 000 лв.

На фона на призованите в залата енергийни експерти за свидетели, днес защитата на Борисов леко изненадващо атакува първо съдийката. Адвокат Менко Менков поиска процесът да бъде прекратен, защото... Петков и адвокатът му закъснели за заседанието. Формално съдийката влезе преди тях и ги изчака.

Всъщност Петков даваше изявление отвън, като не му бе спестена традиционната "хореография" от "медии", които да крещят в лицето му, както и от прословутия "журналист", който настояваше да му се извини, задето го бил "ръгал" в ребрата.

Съдия Веселина Няголова не прие няколокминутното закъснение като повод за отлагане на делото.

Обаче пък ѝ поискаха отвод. Чрез фрази като "основателно съмнение в безпристрастността" ѝ бе изнесено, че "... в медийни публикации са формулирани твърдения" за нейна близост с адвоката на Петков - Стоян Мадин.

В няколко сайта - които по неясно какви съображения дори адвокатите на Борисов не цитираха поименно (но едва ли е трудно да се досетим кои са) било написано:

- че са били колеги в Софийска районна прокуратура и после в Софийски районен съд с адвокат Мадин (който в момента е преподавател по право в СУ, б.р.). Както и че:

- се намират „в близки отношения“.

Единият адвокат на Борисов - Янко Ройчев, отказа да гадае какви са "близките отношения", но твърденията били "разпространени не в една, а в множество публикации в интернет сайтове" и те били посещавани и коментирани многобройни пъти".

Те добавиха и щрих, че адвокат Мадин е ангажиран едва след като делото е заведено и бива разпределено на съдия Няголова - а това пораждало съмнения дали не е евентуално тя да му направи услуга. Иначе Кирил Петков ползвал и други адвокати.

И двамата защитници на Борисов многократно повториха, че по принцип не се съмняват ни най-малко в безпристрастността на съдия Няголова - но да се оттеглела било в обществен интерес.

"Да се гради извод, че две лица са свързани заради това, че са работили по едно и също време в един орган на съдебната власт е абсурдно.

Относно „близки отношения“ съдът следва да отбележи единствено, че това не е факт, а интерпретация на автора на съответната публикация, което говори повече за автора на публикацията, отколкото за посочените в нея лица", изчете в определението си Няголова.

Тя категорично отрече това да са основания за отвод. А преди това Стоян Мадин се изрази още по-забавно: че ако има такива завсимости, когато двама души работят в един и същ орган на съдебната власт - това ще покаже, че всъщност институциите са корумпирани...

"... Че моделът в България е именно този, който сме виждали последните да кажем - 12 години. В който нещата се решават на приятелска основа, по телефона, чрез бивши колеги и т.н....

Аз съм бил колега в СРП и с г-н Иван Гешев – това би означавало, че аз владея и прокуратурата – по логиката на отсрещната страна. И че мога да съдействам да се образува във всеки един момент разследване на всеки!"

Така или иначе след неуспешното искане на отвод съдът реши да изслуша тримата призовани свидетели за днес.

Мирослава Петрова е активист заедно с Кирил Петков още от времето на каузи като плажа "Корал". Тя каза, че изнесеното от Бойко Борисов не е представено като хипотеза или съмнение, а като...

"... директно обвинение в кражба и то по най-болезнена тема в обществото тогава - свързана с газ.

Това е удар директно по страховете на хората! Как Кирил Петков открадвал по 150 млн. на месец и това щели да са 2 млрд. за 6 месеца."

Тя видяла експремиера още същия следобед и той бил много различен от обичайното си настроение на "усмихнат и зареждащ":

"За мен е изключително опасно, включително за каузата ни, да бъде приравняван моят образ с образа на Борисов. Т.е. - "всички са едни и същи, всички политици могат да излъжат".

Хората ще загубят вяра", ядосвал се лидерът на ПП.

Свидетелката напомни и показа на съда как Борисов дори с жестове показал, че "Кирил" откраднал въпросните милиарди.

На искането на съдийката да възпроизведе жестовете - тя показа "малко уличен жест, изобразяващ прибиране".

И втори път заяви:

"Киро ми каза същото: че приравняването на неговия образ с образа на Борисов е най-неприятното, което може да се случи на него и българското общество.

На практика аз не го бях виждала никога такъв."

Атаката той приел "изключително съкрушително и сериозно"... "Българският съд е мястото, дори когато сме смазани или паднали... където трябва да потърсим права. И най-важното - никога да не бъдем като Борисов“, казал още.

Адвокатът на лидера на ГЕРБ Ройчев се интересуваше - като го е гледала, помни ли как е бил облечен Бойко Борисов.

Друг свидетел за деня бе Станислав Тодоров - бивш шеф на КЕВР, който бе отстранен след решение на КС за нередовност на процедурата му.

И той, и следващият Венко Сабрутев от ПП, говориха основно, че по задължение на Еврокомисията трябва да има либерализация на пазара, и така "Булгаргаз" се намира в няколко роли - хем е доставчик, хем търговец, хем обаче е задължена на обществото да осигурява газ.

Той обърна внимание, че държавната компания има оперативна независимост сама да определя цените - след решение на своя УС. И после ги заявява пред КЕВР. А ако е в отношения с някого от правителството, то това е с енергийния министър, не и с премиера.

Писмото от Русия, което на 26 април, рязко променило нещата за "Булгаргаз", Тодоров описа с едно изречение така:

"На практика руската страна поиска да се изпълнява нещо друго, а не това, което е вписано в договора" (като напомни, че офертата беше от днес за утре да се плаща вече в рубли, и да ги преизчислява руска държавна банка, а не по международния курс, б.а.)

Той посочи, че "Булгаргаз" буквално в рамките на няколко дни е трябвало да намери алтернатива на около 90% от количеството, което България потребява. Трябвало да се намерят алтернативни доставки, да се купува от други търговци и всеки месец да се правят запитвания за оферти и търгове.

Така българската държавна компания се оказала "изложена на краткосрочните пазарни рискове".

Запитан, помни ли цените след избухванто им заради войната, той отговори на защитата на Борисов така:

"В България винаги регулираната цена е била под международни борси. А най-близко до международните борси е била през май, когато "Булгаргаз" трябваше за пръв път да намери оферти на свободния пазар в цялата си история."

И този свидетел не се размина с отсрещни въпроси най-вече ад хоминем - например, защо е свален като шеф на КЕВР (вече казахме - заради решение на КС) и помни ли кой го е предложил за шеф на КЕВР в началото на 2022 г. Той смотолеви, че това е бил депутат от "Продължаваме промяната".

Венко Сабрутев, който е нещо като "енергийното острие" на ПП, също повтори неща най-вече по фактологията - как се е стигнало до безпрецедентната "от десетилетия за цяла Европа" газова криза и до въпросните цени. 

(Той почти не отговори на въпроси на съдийката - как конкретно се е чувствал Кирил Петков - по съществото на делото. Обикновно по такива дела свидетелите живописно описват обидените, разстроени и депресирани състояния на ищеца, б.р.).

Сабрутев изтъкна, че Русия по същия начин в този период е изнудвала и далеч по-мощни икономики като Германия и Италия... Съдийката чак го прекъсна, да не се отплесва по международното положение.

На простия въпрос - кой е отговорен за покупката на природен газ, Сабрутев отговори, като цитира устава на самата "Булгаргаз" - че министър-председателят няма никакви правомощия при сделки и договаряне на цени.

Напротив - съгласно устава на държавния мастодонт се прекъсва нарочно връзката с изпълнителната власт.

"Не виждам как министър-председател може да повлияе на доставките", каза Сабрутев.

Най-честият въпрос, който получавах от хората (след изказванията на Борисов, б.р.) е наистина ли Кирил Петков и Асен Василев са като Бойко Борисов", каза още той.

Двамата последни свидетели също така отбелязаха, че в Закона за енергетиката изобщо няма "посредници", а само "търговци".

Следващия път съдебният състав ще гледа видеата с изказванията на самия Бойко Борисов.