Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново се изказа в подкрепа на повече оръжейни доставки за Украйна по време на срещата си с германския военен министър Борис Писториус в Берлин днес. Същевременно той изрази разбиране за изчаквателната позиция на канцлера Шолц.

Понякога е необходимо малко време, за да се консултирате поверително със съюзниците, заяви той.

Столтенберг приветства готовността на различни държави от НАТО да доставят бойни танкове на Украйна във възможно най-кратък срок.

„Моето послание е, че съюзниците трябва да доставят повече, да доставят по-тежко оборудване. Оборудване, бойни системи за Украйна. Това е абсолютно наложително. Приветствам и всички съобщения на съюзниците относно бойните танкове.“

Въпреки различните позиции по отношение на бойните танкове, той не вижда опасност от разцепване на алианса. Напротив, след началото на войната се наблюдава "безпрецедентно ниво на единство".

Генералният секретар на НАТО също така индиректно изрази разбиране за изчаквателната позиция на канцлера Олаф Шолц. Координацията и конфиденциалността наистина са важни в тази ситуация и често са по-добри от шумното публично избухване, смята Столтенберг:

"Абсолютно разбирам, че обществеността е съсредоточена върху бойните танкове. Като генерален секретар аз трябва преди всичко да осигуря вземането на тези решения и провеждането на всички тези консултации. И не е задължително те да се провеждат публично. Защото понякога се оказва, че ако дискусиите се провеждат поверително, това е по-продуктивно, отколкото ако всичко се прави публично."

Все още не е взето решение дали Германия ще достави бойни танкове "Леопард" на Украйна. Според Писториус обаче тя не е единствената страна от НАТО, която все още иска да вземе отношение по въпроса.

„Не става дума за разногласия, както многократно се описва, или за това, че Германия е изолирана“, каза той на пресконференция със Столтенберг.

Срещата на западните поддръжници на Украйна миналия петък в Рамщайн показа "много ясно", че и други страни искат да преценят нещата "също толкова внимателно", колкото и канцлерът Олаф Шолц.

„Ние не сме в противоречие - това е процес", обясни Писториус

Според него няма промяна по въпроса дали Германия ще доставя танкове "Леопард". Въпреки това той насърчи партньорските държави, които разполагат с танкове "Леопард", да започнат обучение за основния боен танк.

"Ние не пречим на това", каза той.

Германия обаче ще направи това едва след като бъде взето решение за доставката на "Леопарди" за Украйна. Той очаква това да се случи "в близко бъдеще“.

Недоразумение при проверката на запасите Писториус също така уточни, че целта на проверката на запасите не е "да се преброи колко резерви имаме".

"Знаем това", каза той.

Според него германското правителство по-скоро иска да проучи "запасите и потенциала" в оръжейната индустрия и да проучи съвместимостта на танковете "Леопард".

Германия също така стартира т.нар. пролетен пакет в размер на почти 1,1 млрд. евро. Общо Германия ще подпомогне Украйна с 3,3 млрд. евро.

По време на срещата Столтенберг похвали ролята на Германия в подкрепата на Украйна. 

"Германските оръжия спасяват животи в Украйна всеки ден", каза Столтенберг.

И двамата подчертаха, че НАТО не трябва да става страна във войната.