След положителната развръзка на спора с доставката на натовски танкове за Украйна идва ред на западните изтребители. 

За това намекна снощи във Фейсбук украинският външен министър Дмитро Кулеба. В статуса си той преразказа разговор с негов западен колега, чието име не спомена.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници да обсъдят доставката за страната му на американски изтребители F16 на следващата си (девета поред) среща във формат министри на отбраната в американската база Рамщайн в Германия.

Деветата среща на контактната група за Украйна трябва да се състои през февруари, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников. 

През юли 2022 г. началник-щабът на ВВС на САЩ генерал Чарлз Куинтън Браун каза в интервю за NBC News: 

„Има (изтребители) на САЩ, има Gripen от Швеция, има Eurofighter или Rafale. Така че има редица различни платформи, които могат да отидат в Украйна... Украинците е малко вероятно да се сдобият с (руски - б.р.) МиГ-ове, защото ще бъде трудно да се набавят части от Русия... Ще бъде нещо неруско, вероятно - мога да ви кажа това. Това, което не мога да направя, е да ви кажа какво ще бъде."

При самолетите, както и при танковете, Вашингтон и европейските му съюзници в НАТО бяха особено въздържани по въпроса с доставката им. САЩ например не позволиха на Полша и на Словакия да дадат на Киев свои изтребители от съветските времена въпреки готовността и на двете страни да го направят още в началото на войната.

Западните сили се опасяваха, че такива доставки биха въвлекли НАТО във войната и биха провокирали рязка ескалация на конфликта от страна на Русия - включително с употреба на тактическо ядрено оръжие.

Пред перспективата за нова мащабна руска офанзива по-късно тази година обаче те приеха, че Украйна се нуждае от по-мощни средства на бойното поле, за да я отрази.

Така се стигна до съгласието на Германия да изпрати основни бойни танкове Leopard 2 на Киев и разрешението ѝ за съюзниците, които имат същата техника, да направят същото.

Международни медии съобщиха, че САЩ са напът координирано с другите съюзници да изпратят на Украйна свои танкове от същия клас - M1 Abrams, след като Великобритания първа от всички съюзници в НАТО реши да даде на Киев 14 свои танка Challenger 2.

Русия все още има превъзходство във въздуха над Украйна въпреки доставките за последната на съвременни западни системи за ПВО, включително американски "Пейтриът" от миналата есен насам. Западните изтребители биха помогнали на Украйна да съкрати разликата в способностите във въздуха, както тя направи на земята благодарение на артилерията, противотанковите средства, леките бронирани машини и системи за ПВО, които досега получи от страни в алианса.