САЩ финализират плановете си да изпратят приблизително 30 танка "Ейбрамс" в Украйна, казаха пред Си Ен Ен двама американски служители, запознати с обсъжданията. Съобщението на администрацията на Байдън за изпращане на произведените в Америка танкове може да дойде още тази седмица, съобщи американската армия по-рано във вторник. 

Решението на САЩ де факто остава Германия без избор - по-рано канцлерът Олаф Шолц обяви, че Берлин ще изпрати германските танкове "Леопард" само ако американците склонят да осигурят на украинците "Ейбрамс". Служители на Пентагона многократно обявиха, че доставката, поддръжката и ремонта на американските танкове е много скъпа и трудна, за разлика от "леопардите", с каквито разполагат множество европейски държави. Друг съществен недостатък на "Ейбрамс" в контекста на войната в Украйна е необходимостта да се проведе много обстойно обучение на украинските танкисти. Бившият командващ генерал на армията на Съединените щати в Европа Марк Хертлинг, който е ръководил роти с американските танкове, прогнозира, че ще "Ейбрамс" могат да бъдат използвани на фронта след поне 8 месеца

Висши служители по националната сигурност в администрацията активно обмисляли стъпки, които биха могли да предприемат, за да убедят Германия да изпрати "Леопард". В петък, на среща на западните военни лидери в Германия, САЩ и техните съюзници не успели да убедят германските официални лица да ги изпратят като част от следващия кръг от военна помощ на Берлин за Украйна. Но във вторник германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че "подготвяме нашето решение, което ще дойде много скоро" относно танковете. По-късно във вторник германският вестник "Шпигел" съобщи, че Шолц е решил да изпрати "Леопард" в Украйна след "месеци на дебати". Така ще бъде дадена и "зелена светлина" на европейските партньори на Украйна да предоставят своите "леопарди".

Великобритания първа обяви, че ще изпрати 12 от своите танкове Challenger 2 в Украйна, пресичайки това, което преди изглеждаше като "червена линия" за САЩ, Германия и останалите европейски съюзници.