Професионалният "магнит" за неприятности Фил Анселмо и групата му Pantera се оказаха "канселирани" от два огромни фестивала в Германия, планирани за 2-4 юни, 2023 г. Нищо че първоначално бяха обявени като участници.

Събитията, които мнозина наричат близнаци -  Rock Am Ring и Rock Im Park излязоха вчера с еднакви събощения. Че - след продължителни дискусии с артистите, партньорите и феновете в последните седмици - организаторите на най-голямото музикално метъл събитие в Германия, са решили да отстранят Pantera от участниците.

Официално причини не се събщават. Lodersound - интернет изданието на легендарния "Метал хамър", коментира, че това е първото сериозно препятствие пред и без това противоречивия реюниън на Pantera.

През 2016 г. Анселмо, който има сериозни проблеми с наркотиците в миналото, неволно върна вниманието върху себе си с - явно - необмислена постъпка по време концерта Dimebash в памет на покойния член на бандата "Даймбег" Даръл Абът.

Съвсем ясно се чува, че към вдигнатата си дясна ръка Фил добавя  и фразата “White Power” (Бяла сила) – традиционна за расистки настроените групи в Съединените щати.

Самият Анселмо коментира ядовито пред "Ролинг стоун" по-късно:

"За всички праведници там, които обичат да ме сочат с пръст и да казват „О, расист!“... Те не ме познават, по дяволите!“

На всичкото отгоре единият фестивал е в град Нюрнберг, който пък е бил арена на някои от най-големите нацистки митинги в миналото, припомня ZRockradio. Зелената партия обяви публично в общинския съвет на града, че Филип Анселмо многократно е правил нацисткия поздрав и е крещял расистки лозунги от голямата сцена.

Като не по-малко сериозна причина обаче Loudersound изтъква противоречивия "реюниън" на бандата, който разделя феновете - от ужасно доволни до такива, които смятат, че тя няма място с това име без покойните Даймбег Даръл и Вини Пол Абът. Самият Вини Пол (барабани) до смъртта си през 2018 г. винаги се е обявявал против всякаква форма на ново събиране под това име, без убития по нелеп начин негов брат "Даймбег" Даръл (китара).

Миналата година и наследниците на Вини Пол публикува изявление, в което отхвърлят шоутата на Pantera да се наричат реюниън, отбелязвайки:

„Никога не може да има реюниън на Pantera без Вини и Дайм. Въпреки това, няма по-добър начин да отпразнувате и почетете наследството на Вини и Дайм от това да донесете музиката на Pantera директно на феновете.

За нас е чест, че Чарли и Зак - техни много близки приятели и музикални братя, ще споделят сцената с Филип и Рекс, за да разгърнат силата на Pantera на живо по целия свят."

Иначе бандата върви по смазващ начин, откакто тръгна по света, като на мястото на Даймбег и Вини Пол са китаристът Зак Уайлд и барабанистът на Anthrax Чарли Бенант. 

Както е известно, очакваме великата група да гостува у нас на 26 май в зала Арена София.