Техническият директор на БФС и директор на националните отбори Георги Иванов използва БТА, за да внесе разяснение за думите си от вчера в Монтана, породили голяма полемика не само във футболните ни среди.

Поне според БНР, на среща с представители на детско-юношеския футбол в региона, Гонзо казва следното:

В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата, няма да играе, обяви Гонзо. - Достойнство за всички българи е да играят, ако не могат, това си бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват нашите. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика.”

Пред БТА директорът казва, че имало "неразбиране от някои медии на думи, извадени от контекста". 

Принципната ми позиция е ясна - в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не, заяви Иванов в изявление до медиите и обществеността чрез БТА.

Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това. Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори.

Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят - нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена."

Запитан дали думите му касаят и футболисти, които не са продукт на българските школи, техническият директор на БФС подчерта:

В никакъв случай! Както знаете, в националните отбори вече играят състезатели, израснали в чужбина, като например дори в момента се стараем да оформим документите на Лукас Петков от Бундеслигата. Има и още доста играчи, които имат български корени, и които наблюдаваме.

Всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме. Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка."