Министерството на финансите на Германия категорично отхвърли предложенията за нов съвместен дълг на Европейския съюз, заявявайки, че подобен ход, подкрепен от Франция и президента на Европейския съвет Шарл Мишел, не е необходим и би изпратил грешен сигнал към пазарите, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

"Във времена на нарастващи лихвени проценти и висока инфлация Европейският съюз трябва да изпраща сигнали за фискална стабилност, а не за дългови инструменти“, се казва в изявление на финансовото министерство.

Според министерството емитирането на дълг в този контекст би довело до загуба на доверие на международните финансови пазари и би противодействало на затягането на паричната политика на Европейската централна банка (повишаването на лихвите), което има за цел да укроти инфлацията.

То също така твърди, че няма фискална необходимост от общ дълг.

"Само малка част от средствата, предоставени от фонда "Следващо поколение ЕС" (Next Generation EU), са използвани“, казаха от министерството.

Германският канцлер Олаф Шолц даде да се разбере, че вярва, че все още има много неизползвани средства на ЕС - повече от 200 милиарда евро - от фонда на Съюза за възстановяване след коронавирусната пандемия (Next Generation EU), който първо трябва да се използва, преди каквито и да било дискусии за ново финансиране.

Проектозаключенията за предстоящата среща на върха на лидерите на ЕС през февруари, цитирани от Ройтерс, показват, че те ще подкрепят ново финансиране от ЕС за индустрията на зелените технологии, за да компенсират субсидиите в Съединените щати и Китай, и ще очакват ЕК да излезе с план за Европейски суверенен фонд в подкрепа на инвестициите.