„ЕС не финансира изграждането на стандартна инфраструктура по границите си, която държи хора (мигранти – б.р.) отвън.“

Това заяви днес говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер. Така той коментира писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, изпратено вчера до ръководителите на страните членки седмица преди специалния Европейски съвет в Брюксел, който ще бъде посветен на миграцията.

„Ние наричаме това стена, независимо дали е направена от тухли или от някакъв друг материал. Други го наричат ограда“, допълни Мамер.

Фон дер Лайен пише, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на външните граници на ЕС чрез различни целеви мерки. 

„Позицията на ЕК не е променена изобщо между изпращането на писмото и днешния ден, след изпращането му. Казали сме го неведнъж“, настоя Мамер.

По думите му работа на страните членки е да решат кой е най-добрият начин да изпълнят задълженията си по охрана на границите. А работа на ЕС е да ги подкрепи. В този контекст Комисията осигурява финансиране за редица мерки и действия, които ще помогнат за обезопасяването и охраната на границите.

„Това включва по-специално инфраструктури – и мобилна, и стационарна. ЕК само каза, че няма да финансира и съфинансира изграждането на стена“, допълни говорителят.

Няма противоречия между писмото на Фон дер Лайен и казоното няколко часа по-рано от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, отговори Ерик Мамер на въпрос на Клуб Z. Преди Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ тя заяви, че ЕС е против финансирането на ограда по българо-турската граница.

Целевите мерки според Фон дер Лайен всключват разполагане на служители на „Фронтекс“ и оборудване, мобилизиране на европейски фондове в подкрепа на засилването на граничните капацитет и инфраструктура на страните от ЕС, средства за наблюдение и двустранно финансиране, включително чрез доброволни механизми за солидарност. Никъде не е казано „двустранно финансиране на стени“, категоричен бе Мамер.

Той обаче призна, че грешните интерпретации може би се дължат на думата „инфраструктура“, използванта в писмото на Фон дер Лайен. 

„Тази дума е спомената в правната основа. И е в писмото, защото сякаш има погрешни схващания, че не финансираме никаква инфраструктура, когато става дума за управлението на границите. Това е напълно погрешно. Ние финансираме различни видове инфраструктура“, каза Ерик Мамер.

Говорителката Анита Хипер уточни, че това важи за подвижна и стационарна инфраструктура, оборудване за наблюдение и за гранична помощ, преоборудване на гранични пунктове, поставяне на нови инсталации за IT системите, поддръжка на оборудването и др.