Отне близо десетилетие, докато широката общественост придоби някакво разбиране що е то криптовалута - но пък криптовалутите се развиваха и променяха през това време. И сега вече има "криптолендъри" (криптокредитори - б.р.), един от които, основан от българи, стана скандално известен в последните няколко седмици - Nexo.

В новия епизод на Z-Каст икономистът Михаил Кръстев разяснява какво представлява дейността на криптолендърите, защо те не са банкови институции и доколко е нормален сблъсъкът им с регулаторите в САЩ.

"Регулациите винаги следват технологиите. Първите сблъсъци на регулаторите с блокчейн технологиите бяха през 2014 г., а биткойн е създаден 2008 г.", обяснява той. 

Търканията между регулаторите и високотехнологичните компании е нещо нормално, а споразумения за големи за българската действителност суми всъщност нормална практика в американския корпоративен свят, отбеляза икономистът.

"Ако трябва някой да каже дали тези хора са лоши, дали са измамници или не, това трябва да го направи съд след внесено обвинение. От това, което чухме като обвинение, аз мога да коментирам не като юрист, а като човек, който е запознат с технологиите - някои неща откровено нямат смисъл."

Защо се появяват Nexo и други компании като тях? Какъв е ключовият аспект на криповалутите, който ги прави особено неподходящи за финансиране на тероризъм? Или пък за тайно финансиране на партии? В действителност ли те разполагат със стотици милиарди или просто извършват трансакции с такива обеми? 

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте в новия, 112-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.