Над 65 000 сигнала за предполагаеми международни престъпления са подадени от началото на войната в Украйна досега, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той говори след неформалния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Стокхолм. Вторият ден бе посветен почти изцяло на бъдещия трибунал за престъпленията в Украйна.

Международното престъпление всъщност представлява престъпление срещу мира и човечеството.

14 страни членки на ЕС са започнали национални разследвания на международни престъпления в Украйна, каза още Рейндерс, без обаче да споменава имена. Те го правят заради международната юрисдикция или убийства на техни граждани, например журналисти.

„Тези числа показват, че работим с най-големия брой документирани военни престъпления за всички времена“, изтъкна еврокомисарят.

Това включва престъплението агресия, което много специфичен вид престъпление. Според определението на Нюрнбергския военен трибунал през 1946 г. агресивната война е най-тежкото международно престъпление.

Евроюст – агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, е получила мандат да анализира и съхранява данни за международни престъпления, каза шведският правосъден министър Гунар Стрьомер. Тези доказателства могат да бъдат използвани за бъдещи дела, за да бъде гарантирана отговорност за престъпленията, извършени в контекста на украинската война.

Ще има и обмяна на данни с различни прокурори на национално и международно равнище, допълни Рейндерс. Това е изключително важно предвид размаха на възможните военни престъпления.

„Макар да има правни ограничения за преследване за агресивна война, трябва да гарантираме, че тези престъпления няма да останат ненаказани. Виновните ще бъдат подведени под отговорност. ЕС и Европейската комисия искат да играят водеща роля в такъв процес“, посочи Дидие Рейндерс.

Като първа стъпка на гарантирането за подвеждане под отговорност ЕС работи върху възможността за създаване на международна прокуратура в Хага в рамките на съвместния разследващ екип, подкрепен от Евроюст. Този екип бе създаден миналата година и в него участват Украйна, 5 страни от ЕС и Международният наказателен съд (МНС).

Трибуналът може да бъде и хибриден. Това означава да бъде базиран в Украйна, но в него да има международни представители. Гунар Стрьомер смята, че националните съдилища в Украйна ще имат ключова роля в преследването на извършителите на военни престъпления.

Работи се и върху това да бъде гарантирано, че заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия заради агресията няма да остане ненаказано, отбеляза Дидие Рейндерс. Мерките могат да бъдат не само замразяване на активи, но и конфискация. Ако е възможно това да стане, може би ще бъде възможно и собствеността върху активите да бъде прехвърлена на украинското правителство.