Най-доброто за България е Северна Македония и Албания да са в Европейския съюз и НАТО, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията на среща с депутати, цитиран от БТА.

Според него има опит отново Северна Македония да се върне под руско влияние, като това по думите на Борисов се прави целенасочено и много активно.

Един криминален акт като пребит българин прави народа изцяло на страната на този човек, а това може да ни „лашне“ в друга посока, която е изцяло в полза на Путин и неговите геостратегически планове за Балканите, коментира Борисов. 

Борисов не пропусна да нападне последното редовно правтелство - на ПП: че статията във вестник „Ди Велт“, че България е помагала на Украйна с оръжие била много хубава. "Ако тогава имахме официален договор, щяха да са действително герои, само че те станаха партия на посредниците на горивата и оръжието", каза Борисов. 

Законът, който приехме впоследствие, можеше да го приемем тогава, отбеляза Борисов. Нямаше да има посредници. Когато има посредници възникват въпроси. Едно патронче струва 50 ст., в Украйна е отивало на едно евро, коментира още той. Според депутата Христо Гаджев по този начин около 800 млн. лева са усвоени в нечии джобове. 

„Защо допуснахме да има посредници между нас и нашите братя украинци, защо дори не ги дарихме и да сме там, където са всички бели държави и до осъдим режима на Путин, с действия“, попита Борисов, пред съмишленици и съпартийци.

Сега „Ди Велт“ и другите медии в България щяха да кажат браво на България и тогавашното правителство, браво на българския парламент и политически отговорните партии, които от първия ден на войната сложиха украинското знаме, посочи лидерът на ГЕРБ. Браво, че сте го правили, лошо е, че сте лъгали, каза Борисов. 

За съжаление войната се усложнява, става все по-кръвопролитна, все повече страни се замесват и нищо не показва, че ще спре, посочи той.  

По-късно Кирил Петков отговори от конференция на ДСБ в София:

Трябва да спрем да му обръщаме внимание на "борисовките", защото тези "борисовки" отвличат вниманието от важните неща, коментира пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш премиер.

"Пълни глупости, ако трябва да отговоря директно", добави Петков.

Но всъщност целта ни в следващите три месеца не е да се занимаваме с измислени скандали, които те непрекъснато произвеждат, а да почнем да говорим какво правим за здравеопазването, за съдебната система, какво точно ще направим в службите за сигурност, как българското образование ще се вдигне нагоре, защо бяха замразени пенсиите, защо не искаха да се внесе бюджет, посочи съпредседателят на ПП.

Вчера президентът Румен Радев заяви в Перник, че случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и към всичко българско в Република Северна Македония. 

В понеделник вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще има работна среща в Скопие.