Националното съвещание на "Демократи за силна България" (ДСБ) даде мандат на председателя на партията Атанас Атанасов за преговори за предизборна коалиция на предстоящите парламентарни избори за общо явяване във формат партии от "Демократична България" и ПП "Продължаваме Промяната".

Това се казва в резолюция на Националното съвещание на ДСБ, разпространена от пресцентъра на партията.

Националното съвещание на ДСБ днес подкрепи усилията на ръководството на партията за постигане на общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на "Демократична България - обединение" с ПП "Продължаваме Промяната" като единствена възможност за тяхното спечелване, излизане от политическата криза и излъчване на управление, се казва още в резолюцията.

"Днес ще видите първата стъпка на един процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи, с идея България да бъде просперираща държава започваме голямото обединение."

Това каза по-рано лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, който бе гост на днешното Национално съвещание на ДСБ в София.

Петков заяви, че през следващите три месеца този процес ще продължи като лавина.

“Надеждата на всички българи, че заедно можем повече, ще се случи през точно такива стъпки, които започваме днес. Тук сме, за да започнем този процес, който ще е много по-голям, отколкото сбора на няколко партии”, каза лидерът на ПП, цитиран от Нова тв.

Според него добрите сили са се фрагментирали и сега те ще бъдат обединени.

“Всички хора от задкулисието ще започнат да се страхуват”, добави Петков. 

Преди Националното съвещание председателят на ДСБ Атанас Атанасов коментира думите на Бойко Борисов от днес, че представители на правителството на „Продължаваме промяната“ са забогатели заради посредничеството за оръжие с Украйна. 

„Учудвате ли се, вече сме в предизборна кампания и компроматите, които извират от ГЕРБ, ще извират още повече. Търговията и със специална продукция в България е свободна“, каза Атанас Атанасов.  

„Важното е друго. Аз бях част от делегацията на премиера Петков, когато ходихме в Украйна и срещата със Зеленски. Знаете ли кое беше основното изречение на разговорите в един бункер? Г-н Зеленски каза: Благодаря на българското правителство, че не пречи на нашите търговски отношения с вашата военна индустрия“, обясни Атанас Атанасов.

Той каза пред журналисти, че очаква да получи мандат да водят преговори за съвместно явяване на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ на предсрочните парламентарни избори.

Атанасов посочи, че си поставят за цел да са първа политическа сила, защото е много важно кой ще управлява страната до местните избори.

Когато властта се въргаля по улиците

"Успехът на следващите избори е да намерим онази формула на участие в тях, която да ни позволи да излъчим силно демократично реформаторско управление, защото виждаме, че и в политиката няма вакуум.

Ако не можем да наложим такова управление, властта отива другаде."

Това пък заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов на форума.

Той също е гост на националното съвещание на „Демократи за силна България“, на което трябва да вземат решение дали да се коалират с „Продължаваме промяната“ на изборите през април.

„И ние, и гражданите виждаме какво става, когато властта се въргаля на улицата. Страната все повече губи посока.

България трябва да приеме изменение в Кодекса на застраховането, които да отговорят на очакването на нашите партньори в ЕС и не го прави заради интересите на Алексей Петров“, заяви още Иванов.