ЦСКА-София направи интересно предложение на съперника си за неделна контрола "Македония Гьорче Петров" по време на зимната подготовка в Анталия - двата тима да излязат с фланелки с надписа "Не на насилието".

Поводът е ясен - побоят над секретаря на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков преди броени дни. След това организираните привърженици на "червените" призоваха за бойкот на проверката. 

Така направи "Пирин" (Благоевград), клубът от Борисовата градина обаче има друга идея.

„Вярваме, че ролята на футбола е да дава пример, а светът повече от всякога има нужда не от разделение, а от човешко отношение и уважение. ЦСКА винаги е бил символ точно на тези принципи и добродетели, се казва в официално съобщение на ЦСКА-София. - Убедени сме, че ЦСКА има социална роля, която се простира далеч отвъд спорта и като един от най-успешните клубове на Балканите е длъжен да бъде отговорен и рационален, когато на карта са заложени отношения между две държави и човешки съдби.“

„Затова предложихме на Македония ГП двата отбора да излязат на терена с фланелки „НЕ НА НАСИЛИЕТО!“. Използвайки трибуната, която най-великата игра ни предоставя, със съперника ни ще застанем зад тази категорична обща позиция. Вярваме, че когато двете страни заедно се противопоставят на деяние, което не може и не трябва да бъде оправдавано, това би имало много по-силен отзвук и положителен ефект върху развоя на събитията, справедливостта и бъдещето.

Където диалогът е на масата, футболът може да построи мостове по-бързо и по-ефективно от всяка дипломация. Вярваме, че единствено с отговорно поведение и личен пример можем да поставим България над всичко“, се казва още в призива на ЦСКА-София.