Рано сутринта на 16 януари 2023 г. бе арестуван Матео Месина Денаро - най-дълго укривалият се бос на Коза Ностра. Заловен е на излизане от частна клиника в Палермо, където се лекувал от тежко заболяване. Денаро се укрива от властите от лятото на 1993 г.

Едно от първите неща, които казва след ареста си: „Искам да ми бъде предоставена най-добрата медицинска помощ“. Новината за неговия арест веднага обикаля света, защото през всичките тези години името му продължава да се свръзва с дейността на тази могъща престъпна организация.

Преди пет години в репортаж от родното място на Матео Месина Денаро - Кастелветрано, на въпроса: „Кой е Матео Денаро?“, хлапетата, събрали се пред един бар, са категорични в отговора си : „Той е босът на Коза Ностра, който поддържа равновесието и пази мира. Ако го арестуват, ще настъпи хаос, ад“.

Момчетата, които отговарят, са родени по времето, когато Денаро вече поне десет години е в нелегалност. Никой от запитаните не казва лоша дума за мафиота, активно подготвил най-тежките атентати в Италия, които буквално са удари срещу държавността. Никой не се сеща, че това е човекът, убил бременната годеница на един от враговете си, никой не споменава, че той нарежда отвличането, убийството на седемгодишния Джузепе ди Матео. След като е удушено, детето е разтворено в киселина.

Матео Денаро е един от най-близките хора на Тото Риина - те не желаят да зависят от политиците и дори създават Супер Коза (Ностра), която да се противопостави на държавата. Вярно, че когато е изпратен в Рим заедно  с още няколко мафиоти, резултатите от действията им са по-скоро комични: непрекъснато се губят в големия град, изпускат следените от тях, за да бъдат ликвидирани, магистрати и журналисти.

Предлагат на босовете в Сицилия да ги заменят с други, които са срещнали случайно. Навярно затова, когато Матео Денаро изчезва, хората, които го издирват, са убедени - той е някъде там, около местата, където е израснал и живял.

Матео Денаро изчезва от радарите на магистратите в Палермо след няколко знакови ареста на ръководители на Коза Ностра: Джовани Бруска, Леолука Багарела... Това са тежки удари срещу организацията, а в подготовката им един от активните участници е Алфонсо Сабела, известен като „Ловецът на мафиоти“.

Днес магистратът е категоричен: „Този арест е наистина „черешката на тортата“ в битката срещу Корлеонезите, но след изчезването си той се превърна в мит. Дълбоко се съмнявам, че е продължил  да ръководи организацията и че неговото задържане означава обезглавяване на Коза Ностра. Това не го прави по-малко опасен“.

Жилището, в което Матео Денаро прекарва последните десетина години, е удобно, намира се в центъра на градчето. Вътре има телевизор, малко книги, плакат на Джокера, голяма снимка на Ал Пачино (без автограф), стая за тренировки, но няма прозорци. Мафиотът е посещавал местните барове, магазини, имал е любима пицария.

Никой от собствениците на тези места не казва, че го е познал. Сложна смес от омерта и страх. Няма значение дали още е "капо деи капи", възможностите му да причинява зло са огромни, а както казва съпругата на един от сътрудниците на правосъдието, починал преди няколко години: „Мафията е кръвожаден звяр“ и апетитът й може да бъде овладян само от хората, които не спират да се борят с тази организация.

Предстоят проверки, за да бъде изяснено кои са хората, помагали за укриването на мафиота, но запознатите с механизма на подобни укривания, са категорични: „Денаро е получавал протекция както от политици, така и от масони. Иначе не би могъл да продължи толкова дълго укриването си, водейки напълно нормален живот. Та той дори се е ваксинирал три пъти!“.