Страните членки на ЕС сами могат да финансират оградата по българо-турската граница, съобщиха за Клуб Z източници от Европейската комисия.

Така те изтълкуваха думите „двустранно финансиране, включително чрез доброволни механизми за солидарност“ от писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до държавните и правителствените ръководители от 26 януари. То бе по повод насрочения за 9 и 10 февруари специален Европейски съвет в Брюксел, който ще бъде посветен на миграцията.

В писмото Фон дер Лайен изтъква, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС.

Ден по-късно от Комисията повториха добре известната позиция, че Брюксел „не финансира изграждането на стандартна инфраструктура по границите си, която държи хора отвън“. В ЕК наричат това „стена“, а според други е ограда.

Една страна членка може да подпомогне финансово друга за оградата, допълниха от „Берлемон“. Това означава, че България може да бъде подпомогната от други държави от ЕС, заинтересовани от изграждането на съоръжението.