Доналд Тръмп обяви, че вярва повече на руския президент Владимир Путин, отколкото на "отрепките", които работят в американското разузнаване.

В публикация в платформата си Truth Social бившият президент се позова на коментари, които даде след среща с Путин в Хелзинки през 2018 г., когато каза, че не "вижда никаква причина" защо Русия би се намесила в изборите през 2016 г., въпреки твърденията на американските спецслужби.

Тръмп сподели настоящата си публикация заедно със статия за бившия служител на ФБР Чарлз Макгонигал, водеща фигура в разследването на ФБР за връзките на кампанията на Тръмп с Русия преди изборите през 2016 г. Макгонигал наскоро беше арестуван по подозрение в редица престъпления, включително работа със санкциониран руски олигарх.

"Спомнете си в Хелзинки, когато треторазряден репортер ме попита по същество на кого вярвам повече, на руския президент Путин или на нашите долнопробни служители от "разузнаването". Инстинктът ми по онова време беше, че имаме наистина лоши хора в лицето на Джеймс Коми, Маккейб (чиято съпруга беше подпомогната от Нечестната Хилари, докато Нечестната беше разследвана!), Бренан, Питър Строк и неговата любовница Лиза Пейдж. Сега добавете Макгонигал към списъка. Кого бихте избрали: Путин или тези отрепки?"

Тръмп многократно бе критикуван, че застава на страната на Путин както като президент, така и след като напусна Белия дом.

През 2018 г., след речта на републиканеца в подкрепа на руския президент, тогавашният лидер на демократите в Сената Чък Шумър каза, че "в цялата история на страната ни американците никога не са виждали президент на Съединените щати да подкрепя американски противник" по такъв начин.

Тръмп също беше осъден, включително от членове на собствената му партия, за коментарите, които отправи по адрес на Путин преди инвазията на Русия. Говорейки в шоуто на Clay Travis & Buck Sexton през февруари 2022 г., Тръмп описа тактиката на Путин за признаването на две самопровъзгласили се републики ДНР и ЛНР в Източна Украйна и изпращане на руски войски в регионите под прикритието на "мироопазващи операции" като "гениална" и "много хитра".

Тръмп удвои похвалите си за руския президент в самото начало на инвазията, като каза на митинг в резиденцията си Мар-а-Лаго във Флорида, че Путин е бил "доста умен", тъй като е "превзел страната срещу санкции на стойност 2 долара".

Републиканецът многократно е твърдял, че нападението на Русия в Украйна никога не би се случило, ако той все още беше президент, и би могъл да прекрати войната "много лесно" сега, ако беше на поста. 

Как би го направил? Президентът издаде с друга публикация в Truth Social преди няколко дни - като спре да подкрепя Украйна и я натисне да седне на масата на преговорите.