До следващите президентски избори в САЩ остават близо 2 години. Твърде рано е да се прогнозира дали Байдън ще се пребори за втори мандат, или републиканец ще го наследи.

Но едно нещо изглежда повече от сигурно - Доналд Тръмп няма да стане президент през 2024 г.

Направете път на Рон Десантис

"Всички предадоха Дони".

Така руският телевизионен водещ и върл тръмпист Евгений Попов обобщи резултата от междинните избори и последвалите критики срещу бившия държавен глава. Майк Пенс и Майк Помпео публично изразиха откритото си възмущение от бившия си шеф. Зад кадър дългогодишните лидери на републиканците в Конгреса - Кевин Маккарти и Мич Макконъл, сплетничат, за да осигурят по-достоен кандидат на Републиканската партия за 2024 г.

Промяна на курса се наблюдава и сред консервативните мейнстрийм медии. Говори се, че Мърдок, който притежава най-голямата дясна американска телевизия "Фокс Нюз", е оттеглил подкрепата си от Доналд Тръмп. Мнозина от водещите открито критикуват бившия президент заради зловредното му въздействие върху междинните избори.

"Ню Йорк Пост" (също собственост на Мърдок) обяви дългоочакваната кандидатура на Тръмп с кратко съобщение в долната част на първата си страница, като просто написа "Мъж от Флорида прави изявление" и препрати читателите си към страница 26. Там с подигравателен тон е описана борбата на ФБР да прибере документите с класифицирана информация, откраднати от "запаления играч на голф" и оставени без надзор в резиденцията му "Мар-а-Лаго".

Може би консервативните политици и медийни магнати нямаше да се отнасят така арогантно и пренебрежително към Тръмп, ако не разполагаха с отлична опция за кандидат-президент - губернаторът на Флорида Рон Десантис, който бе преизбран с почти 20% преднина пред кандидата на демократите.

Десантис споделя много от възгледите на бившия президент, но се стреми да поддържа по-умерен имидж. Той е противник на строгите COVID мерки, критик на предполагаемия възход на ЛГБТ идеологията и върл враг на културата на отхвърляне (cancel culture). Убедителната му победа в щат със смесено политическо население свидетелства за доброто му управление. Десантис няма харизмата на Тръмп, но има предимства в много други отношения. 

Той не носи клеймото "едномандатен президент". Тръмп не само загуби популярния вот на два последователни президентски избора (за Хилъри Клинтън гласуваха близо 3 милиона души повече), но и не спира да се оплаква, че през 2020 г. е бил несправедливо свален от власт. Тръмпистите, които преди междинните избори обвиняваха демократите в изборни измами, бяха наказани от гласоподавателите.

Според проучвания на Civiqs от 19 ноември одобрението за Тръмп в Америка е едва 35%, докато за Десантис - 47%. Агенцията предвижда, че ако днес се проведат президентски избори, губернаторът на Флорида е единственият републиканец, който не само ще победи Байдън, но и ще спечели повече гласове от него. От 1988 г. насам само през 2004 г. (Джордж Буш-младши срещу Джон Кери) кандидат-президентът на републиканците е получавал повече гласове от представителя на Демократическата партия. На президентски избори Десантис със сигурност ще спечели Флорида - третия по брой електори щат - както и голяма част от вота на все по-нарастващата латиноамериканска общност в Америка.

Изследване от 17 ноември на "Економист" и "Югов" посочва, че броят на републиканците, подкрепящи кандидатурата на Тръмп е намалял от 60% на 47%. Нещо повече - в директен сблъсък се очаква 46% от консерваторите да подкрепят Десантис срещу 39% - бившия президент. 

Тръмп 2024? Не, хоумрън на Байдън

Десантис отказва засега да разкрие дали планира да завърши мандата си, или ще се хвърли в надпреварата за Белия дом. Нека приемем, че губернаторът пожелае да изчака до 2028 или 2032 г. Или пък Тръмп успее да го пребори за номинацията на Републиканската партия.

Тогава през 2024 г. ни очаква "хоумрън" на Джо Байдън и демократите. Доналд Тръмп е твърде компрометиран, за да спечели гласа на умерените избиратели и независимите - тези, които определят победителя на президентските избори.

Бившият президент е разследван за ролята си в щурмуването на Капитолия от фанатизирани негови привърженици, които се опитваха да попречат на сертифицирането на гласовете от президентските избори. Бъдещият кандидат-президент на демократите няма да се нуждае от повод да повдигне въпроса за Капитолия – самият Тръмп ще го върши вместо него. Въпреки че обкръжението на шоумена определено го е предупредило за начина, по който американците реагират на лъжливите му обвинения, бившият държавен глава просто не може да се сдържи.

И докато за събитията от 6 януари 2021 г. трудно може да се докаже вина у Тръмп, съвсем по различен начин стоят нещата с разследването на кражбата на топсекретни държавни документи и опитите на републиканеца да възпрепятства връщането им. Ако бъде осъден, той ще трябва да се сбогува с шанса си за каквато и да е федерална кариера. И ще е късметлия, ако се размине толкова леко.

Ако през половината от оставащото време до 2024 г., Тръмп се бори срещу наследството на "6 януари 2021 г.", разследването за кражбата на държавни документи и инстинкта си да отправя обвинения за изборни измами, то стигмата "приятел на Путин" трудно ще бъде премахната. И тук не говорим за срещата Тръмп-Путин в Хелзинки през 2018 г., когато републиканецът обяви, че тайните служби на САЩ лъжат за опитите на Русия да се меси в американските избори, докато диктаторът благо се усмихваше.

Дни след началото на руската инвазия в Украйна Тръмп обяви Путин за "гений", който съвсем логично се е възползвал от обстоятелствата, за да изпълни целите си. Девет месеца по-късно републиканецът така и не е осъдил категорично руския държавен глава и войната. 

Трябва да сме големи оптимисти, за да разчитаме, че след 2 години войната в Украйна няма да бъде актуална в Америка. Дори ако военните действия са (временно) прекратени. Бъдете сигурни, че демократите в САЩ са забелязали изявленията на Евгений Попов, както и на останалите тръмписти из прокремълските медии като Владимир Соловьов и Маргарита Симонян. Техните "пикантни" коментари ще бъдат излъчвани навред из Америка в месеците преди изборите.

След 8-годишно разочароващо управление на Барак Обама, Америка искаше промяна. Тя обърна гръб на кандидат-президентите от десния елит като Джеб Буш, Тед Круз и Джон Кейсик, както и от левия в лицето на Хилъри Клинтън.

Но пандемията и войната в Украйна сложиха край на епохата на празнодумните популисти като Доналд Тръмп. Америка се нуждае от умерен и предсказуем държавник като Джо Байдън. Или пък от ефективен администратор като Рон Десантис.

За Тръмп остава да играе голф и да се надява, че няма да завърши старините си зад решетки.