Не че е изненада, но "кафява" канонада от проруски тролове застигна и Манол Пейков. Това е българинът, който напоследък придоби национална известност с неуморните си кампании, с които събира средства, купува и транспортира ел.генератори за Украйна.

"Да, спекула с генератори (и всякакви други стоки) в Украйна със сигурност има – по време на война спекулата винаги разцъфва... 

... Досега съм имал (частични) подозрения за нечисти намерения спрямо един-единствен човек – и въпреки липсата на категорични доказателства за спекула, незабавно спрях да работя с него."

Това пише Пейков.

Преди това той обяснява, че умишлено даряват основно чрез юридически лица, с митнически документи, а с частни лица работят в изключително редки случаи при строго регламентирани правила.

Той пояснява две важни неща:

"Прегледах генераторите, публикувани в OLX и мога отговорно да заявя, че (в добавка на факта, че датата на фактурата, публикувана заедно с един от продаваните генератори, предхожда началото на нашата кампания) н и т о един от сниманите генератори не съвпада с марките и моделите на генераторите, изпратени от нас (а тях, смея да кажа, ги познавам като петте си пръста).

На публикуваните няколко снимки от OLX имаше един-единствен генератор от марка и модел, които сме пазарували, но купените от нас бройки от точно т а з и марка все още са в склада ни и тепърва предстои да бъдат изпратени."

От коментар на друг фейсбук потребител става ясно, че съответните "медии" клеветят украинците на база снимки на всичко на всичко 3 генератора. Иначе новината тръгва от т.нар. вестник "Труд".

"Това е. Просто за да не се чувствате омърсени", завършва обясненията си Манол Пейков

Ето и пълния текст на Пейков:

По повод новопоявилата се опорка за генераторите, качени от украинци за продажба в OLX, които (уж) били пристигнали (като дарения, може би?) от България:

● Да, спекула с генератори (и всякакви други стоки) в Украйна със сигурност има – по време на война спекулата винаги разцъфва.

Понеже прекрасно знаем за този риск (при това – още от първия ден на кампанията), работим по проверен и максимално безрисков алгоритъм, а именно:

• Изнасяме даренията с а м о с официални митнически документи и през фондация;

• Фондацията предава генераторите с а м о по официални запитвания на обществени организации (фондации, болници, училища, градски съвети, военни части) срещу о р и г и н а л е н документ с мокър печат;

• Генератори за частни лица превозваме само в изключителни случаи (до момента – само осем от общо изпратени 316), като изискванията за предаването им на получателите са изключително стриктни.

Само три групи физически лица в Украйна могат да получават дарения като генератори през фондации: 1) военнослужещи и техните семейства – със заявка, заверена от командира на частта; 2) малоимотни лица, и 3) лица, оказали се в затруднено положение. В случаите по точка 2 и 3 статутът се потвърждава със справка от департамента по социална защита, придружена от копие на паспорта на получаващия.

● С течение на времето опознах (почти) лично (почти) всички хора (над 50 души!), от които съм получавал запитвания. Досега съм имал (частични) подозрения за нечисти намерения спрямо един-единствен човек – и въпреки липсата на категорични доказателства за спекула, незабавно спрях да работя с него.

● Разбира се, нищо на този свят не може да гарантира стопроцентова успеваемост. И все пак, просто за ваше успокоение – прегледах генераторите, публикувани в OLX, и мога отговорно да заявя, че (в добавка на факта, че датата на фактурата, публикувана заедно с един от продаваните генератори, предхожда началото на нашата кампания) н и т о един от сниманите генератори не съвпада с марките и моделите на генераторите, изпратени от нас (а тях, смея да кажа, ги познавам като петте си пръста).

(На публикуваните няколко снимки от OLX имаше един-единствен генератор от марка и модел, които сме пазарували, но купените от нас бройки от точно т а з и марка все още са в склада ни и тепърва предстои да бъдат изпратени.)

Това е.

Просто за да не се чувствате омърсени