"Скъпи приятели, за последните двайсет дни (от 26 ноември до днес) с вас успяхме да съберем почти 700 000 лева, превърнати в 207 генератора.

В добавка на това до момента сме получили и дарения от 20 генератора, което фиксира общия брой на 227.

23 от тях вече заминаха за Украйна. Ако всичко с транспорта е наред, повечето от останалите (които вече са надлежно адресирани) ще тръгнат преди Коледа."

Това пише на фейсбук профила си Манол Пейков, който се превърна в двигател у нас на акция за събиране на генератори за оставената без електричество от руснаците държава.

Той обаче посочва, че наличните средства са под 30 000 лева, което е недостатъчно, за да задоволи нуждите на българските общности край Болград и Измаил.

Той изрежда в емоционален пост населени места:

"Багате. Лошчиновка. Каланчак. Камянка. Олександровка, Ореховка, Калчево, Виноградное, Голица, Владичен, Банивка, Оксамитне, Тополине, Криничное. Евгеновка, Височанка, Богдановка, Новотарутино. Веселая долина.

Едва ли някога сте чували тези имена.

Те са имена на села в Украйна, в района на Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Населени са изцяло (или почти изцяло) с българи – хора, говорещи прекрасен древен диалект. Хора, които живеят откъснати от "тялото" на древната родина, но я носят в сърцето си."

Активистът има списък с 39 точки, описващи къде са най-острите нужди от портативните двигателчета за производство на ток. 

"Пиша това, за да обявя н о в а, специална кампания за закупуване на генератори за украинските села, населени с бесарабски българи.

Целта е да съберем достатъчно, за да купим генератори за тях още п р е д и Коледа, и да им ги изпратим възможно най-скоро", съобщава Пейков.

Ето и целия текст на поста му:

Багате. Лошчиновка. Каланчак. Камянка.

Олександровка, Ореховка, Калчево, Виноградное, Голица, Владичен, Банивка, Оксамитне, Тополине, Криничное. Евгеновка, Височанка, Богдановка, Новотарутино. Веселая долина.

Едва ли някога сте чували тези имена.

Те са имена на села в Украйна, в района на Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Населени са изцяло (или почти изцяло) с българи – хора, говорещи прекрасен древен диалект. Хора, които живеят откъснати от "тялото" на древната родина, но я носят в сърцето си.

* * *

Днес получих списък от 39 точки (който, слава богу, няма нищо общо с вездесъщия "парламентарист" КК), включващ актуалните нужди от генератори в тези села.

Става дума само за сгради с важни обществени функции: болници, поликлиники, пожарни, училища, детски градини, предучилищни центрове. И една голяма църква – Спасо-Преображенския събор в Болград.

Общият брой генератори, от които се нуждаят, е 53. (А в следващите няколко дни очаквам списъка да бъде допълнен с още поне двайсетина точки.)

Заявените генератори са относително скромни като мощност – между 3 и 18 кВт. По мои приблизителни изчисления, сумата, която ще ни е нужна, за да ги купим, е около 150,000 лева.

* * *

Скъпи приятели –

За последните двайсет дни (от 26 ноември до днес) с вас успяхме да съберем почти 700 000 лева, превърнати в 207 генератора.

В добавка на това до момента сме получили и дарения от 20 генератора, което фиксира общия брой на 227.

23 от тях вече заминаха за Украйна. Ако всичко с транспорта е наред, повечето от останалите (които вече са надлежно адресирани) ще тръгнат преди Коледа.

Средствата, с които разполагаме, и които все още не сме превърнали в генератори, са под 30,000 лева. И не са достатъчни, за да задоволим нуждите на българските общности край Болград и Измаил.

Мисля, че това би било един много важен жест. Тези хора обичат България с цялото си сърце и мислят за нея така, както човек мисли за своя любим, който е заминал надалеч – с копнеж и най-дълбок пиетет.

Уви, България не мисли така за тях – тя (и преди всичко българските политици) се сеща за тях само като повод за демагогия и биене в гърдите, но когато са в истинска нужда, най-често им обръща гръб.

* * *

Мисля, че едва ли ще има по-добър момент от този ние с вас да покажем – не само на нашите политици, но и на немалкото на брой скептични и изпълнени с цинизъм наши сънародници – разликата между фасадния патриотизъм, които вее знамена, крещи с цяло гърло и си татуира Левски на прасеца, и истинския граждански патриотизъм.

Пиша това, за да обявя н о в а, специална кампания за закупуване на генаратори за украинските села, населени с бесарабски българи.

Целта е да съберем достатъчно, за да купим генератори за тях още п р е д и Коледа, и да им ги изпратим възможно най-скоро.

Дарителската ми сметка е съвсем същата:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: Генератори за бесарабските села (или просто "генератори за Украйна")

или Paypal: manolpeykov@yahoo.com

Благодаря ви за подкрепата. Благодаря ви за доверието. И най-вече – благодаря ви за смисъла.

И моля ви, споделяйте. Всяко споделяне е от о г р о м н а полза.

По-късно той дописа още нещо интересно:

"Току-що ми звънна непознат човек, за да ми каже, че има 10 свободни генератора (между 4 и 9 кВт), които иска да дари.

Иронията в случая е, че преди четири години са дошли (именно) от Украйна – от неплатежоспособен контрагент, който е платил със стока, вместо с пари.

Оттогава седят и чакат, защото получателя (и настоящ дарител) не разбира от генератори. (Иначе са пристигнали нови-новенички.)"