"Убеден съм, че който и да встъпи на моя пост, това ще бъде по силата на обстоятелствата един от неговите приоритети – или нейните".

Това коментира правосъдният министър Крум Зарков по повод оглушителния провал с помощта на ГЕРБ (но и не само) на проектопромените в НПК и ЗСВ, които предвиждаха някакъв механизъм за разследване на главния прокурор.

Той е уверен, че следващият парламент ще е принуден да го гледа. Защото от волята на избирателите ще зависи да бъде решен един въпрос, който тегне от години.

На въпрос - каква ще е разликата, след като темата остава за следващото Народно събрание, той каза, че разликата е, че ще има друга конфигурация.

"И там силите, които искат реформа, ще надделеят. Това е пътят на прогреса - той е неизбежен - изрази увереност служебния тминистър, който всъщност довърши законовите предложения, нанесе корекциите от Венециансакта комисия и гивнесе в НС.

Той напомни, че всичко е опирало до желание на народните представители и "никога не е било въпрос на време" - законът е внесен на 30 декември, след окончателно то му одобрение от Венецианската комисия, Съвета на Европа и др.

"Стигнахме по-далече от всеки друг преди нас. Малко не ни достигна."

"И единственото нещо, за което съжалявам в крайна сметка е, че ще загубим още няколко месеца. А те са ценни", обяви той.

Както е известно, за да оправдае финтовете, с които се шиканира законът, "правното острие" на ГЕРБ и председател на правната комисия Радомир Чолаков обвини Зарков в "изнасилване" и натиск над парламента (всъщност истината е, че този пакет закони е един от ангажиментите на България по Плана за възстановяване  и устойчиност и поставя под силна въпросителна милиардите, по него, б.р.).

Зарков призна, че е "натискал и ще продължава да натиска".

"Този процес, този натиск трябва да продължи", задочно отговори правосъдният министър.

Зарков ясно каза, че част от стратегията за забавяне на нещата - да станат трудни за изпъленние, е че са приети „различни противоречащи си варианти“ явно имайки предвид законопроект на "Възраждане", който по странно съвпадение дублира тезите на ГЕРБ.

"Това е решението в сегашната конституционна рамка. А приказките за промяна на конституцията вече сме ги чували", заяви правосъдният министър.