ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" имаха волята да приемат изменения в Изборния кодекс, но нямаха волята да приемат измененията в НПК, с които се въвежда ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, както и антикорупционното законодателство.

Така бившият и.д. председател на парламента - депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов обобщи в навярно един от последните дни на този парламент приоритетите пред законодателите от другите формации.

Иванов направи кратък преглед на синхроноизираните действия на тези партии - заради които измененията в НПК се забавиха с осем дни, така че накрая да се каже "няма време, президентът разпуска Народното събрание в петък".

"Уви, това не е темата на това Народно събрание. Това не е темата на колегите от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Ако трбява да направя паралел с Избоорния кодекс -  беше разгледан за 10 дни. Един огромен закон беше приет. Тогава имаше воля. Имаше от ГЕРБ - в лицето на председателя на парламента Вежди Рашидов и на председателя на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков. Бяха приети в нарушение на правилника и на нормалния законодателен процес", припомни Иванов как в спешен порядък бе върната хартията и елиминирана машината.

И обобщи:

"За съжаление промените в НПК не срещнаха тази политическа воля. воля. ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" напуснаха заседанието на правна комисия, т.е. бламираха го, за да се забави" (това от 11 януари, на което вместо да се гласува, Чолаков реши след седмица да се изслуша главният прокурор Иван Гешев по негово собствено искане. Отделно, Чолаков забави с ден и днешното заседание - за да няма време НПК да се приеме в петък при съкратени срокове между двете четениия, б.р.).

Не е минал. И няма и да мине

"КПКОНПИ и към днешна дата не е минал на второ четене. И няма и да мине" - припомни и за друга забавена реформа Иванов.

Припомняме, че през октомври от ПП внесоха своя проект за реформа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), изготвен в последните дни на миналия парламент и минал тогава само на първо четене. На 1 ноември внесен бе и сходен проект – на правосъдния министър Крум Зарков, като бяха гласувани и подкрепени на първо четене в зала на 7 декември и съответно обединени. 

На пръв поглед реформата в комисията, оглавявана до преди година от Сотир Цацаров, а сега от заместника му Антон Славчев, бе тръгнала. Но на 20 декември депутатът от "Възраждане" Петър Петров изведнъж предложи от трибуната да се приеме максимално дългият според правилника за работата на парламента срок за предложения между двете четения – 21 дни. Мотивът - законът се нуждаел от сериозен ремонт и щяло да има много предложения между двете четения.

Предложението на депутата на Костадин Костадинов е прието с голямо мнозинство – от ГЕРБ, БСП, ДПС, разбира се "Възраждане" и "Български възход". Така бе даден срок на депутатите чак до 20 януари да направят своите "обосновани и мотивирани предложения".

Датата е 17 януари. Третият мандат е вече в ръцете на БСП, предизвестено обречен на скорошен провал. В интервю за "Отворен парламент" правосъдният министър обръща внимание, че по проекта за КПКОНПИ към този момент няма постъпило нито едно предложение. Факт, справка в сайта на парламента показва, че нито един народен представител, в т.ч. Петър Петров не е предложил редакция и на една запетая.  След изказването на Зарков, на 19 януари, ден преди крайния срок, вече виждаме внесени предложения – от групата на ГЕРБ. Но комисията по правни въпроси така и не заседава по закона.