С обвинения към министъра на правосъдието Крум Зарков в "спекулативни" и "манипулативни" изказвания, "груб натиск", "опит за изнасилване на Народното събрание" и за превръщането му в "гумен печат на служебното правителство" започна днешното заседание на комисията по правни въпроси. Обвиненията дойдоха от нейния председател Радомир Чолаков (ГЕРБ) и бяха по повод многократно отправяните от Зарков призиви, в т.ч. вчера - парламентът да приеме окончателно измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда ефективен механизъм за контрол на главния прокурор.

Чолаков, който направи всичко възможно това да не се случи, като на два пъти забави свикването на заседанията на комисията, днес реши да обвини Зарков в манипулации - заради твърденията на последния от този понеделник, че време за НПК има, ако председателят свика комисията в същия ден. Което Чолаков, разбира се, не направи. Ако го бе направил, то при 3-дневен срок за предложения между двете четения на проекта, той можеше да бъда окончателно гласуван в зала още този петък. 

Вместо това депутатът от ГЕРБ реши да обвини министъра в некомпетентност и манипулации, а твърдението му представлявало "ажиотажи". Зарков уж бил добър юрист, а не знаел какви са процедурите при гледането на закони - заяви Чолаков и описа добре известната процедура (която не се "бие" с казаното от правосъдния министър), но това описание идваше да внуши, че Зарков иска нещо невъзможно, направо незаконно - да се прескочи някоя стъпка, за да се гласува НПК.

"Аз съм го чувал (Крум Зарков - б.р.) как твърди, че Народното събрание не може да бъде гумен печат на служебното правителство, а той очаква сега парламентът да бъде негов гумен печат", даде своята оценка председателят от ГЕРБ. 

И продължи с това, че становищата на институциите казвали, че "тези проекти представляват.... не искам да използвам груби думи".

"В 49-ото Народно събрание, сигурен съм, ще бъдат приети в много по-добър вид", очерта Чолаков бъдещето.

Петър Петров от "Възражддане" реши да му удари едно рамо, изтъквайки факта, че проектът на Зарков бе внесен на 30 декември, а внесените пет други преди това са изчаквали този, считан за основен. Оттогава насам, според депутата на Коостадин Костадинов, работата по НПК се движела в изключително спешен порядък.

"Колега Петров, вие посочихте коректно фактите. Но това НС показа двоен стандарт, да признаем - някои проекти ги движише много бързо, други не. Да си припомним Изборния кодекс. Спирам дотук, за да не нарушавма добрия тон" - контрира Надежда Йорданова ("Демократична България").

"Ако днес бяха обявни докладите имаше време за второ гласувне. Ако не бяха пропуснати онези 8 дни - с едноседмичното отлагане и бламирането на кворума. По проектите, за които има политическа воля, може да бъдат прегазени всякакви сройкове и гласувани три пъти - като Изборният коодекс и президентското вето по него. 
В момента няма никакъв шанс това (гласуването и на НПК) да се случи"
- допълни и Милен Матеев ("Продължаваме промяната").

Експертите към комисията все пак, каквато е процедурата, са изготвили общ доклад за НПК от всички гласувани миналия петък в зала проекти.

Бързите темпове

Както Клуб Z писа, проектът, част от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост, е в надпревара с времето - заради бойкота на ГЕРБ и ДПС, в т.ч. и на БСП и "Възраждане", очакваното разпускане на парламента този петък (освен ако президентът не реши друго). 

Шанс поправките в НПК да минат и на второ четене, имаше ако, ако председателят на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ) бе насрочил за вчера заседание на комисията, на което да бъдат обединени всички проекти за поправки в НПК в един доклад. А днес да се поиска тридневен срок, максимално краткият според правилника на Народното събрание, за внасяне на предложения между двете четения. Ако залата гласува със "за", то в петък, преди президентския указ, НПК можеше да бъде подложен на гласуване и съответно да бъде окончателно или приет, или отхвърлен. След цял ден очакване обаче Чолаков насрочи комисията за днес.

Точно осем дни забавиха окончателното приемане на механизма за контрол на главния прокурор, с учатието и на левицата. Заради което авторът на основните изменениятв НПК - правосъдният министър Крум Зарков кръсти ангажираните в този процес партии "Коалиция на нежелаещите".

Водещият проект е на Министерския съвет (при общо пет по темата), внесен на 30 декември след съгласуване с европейските партньори, минал през задължителното за проектите на МС близо едномесечно обществено обсъждане, както и през редица обсъждания със засегнатото съсловие. Неофициално по него имаше съгласие с ГЕРБ да бъде приет. Така, на 11 януари, във водещата комисия по правни въпроси лично се яви председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ), за да приветства депутатите и гостите (дори от дипломатическия корпус) и да им пожелае успех в начинанието.

Начинанието обаче "катастрофира" след шест часа изслушване на становища, в т.ч. на прокуратурата (в лицето на директора на Националната следствена служба и заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов). Стана ясно, че и самият Гешев иска да се изкаже по НПК, но в този ден бе в командировка в Турция. Така председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) не подложи проекта на гласуване за първо четене. Вместо това бе решено да бъде чут главният прокурор идната седмица. Против бяха само депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Датата вече е 19 януари и Гешев вече е в комисия, за да се изкаже (за пореден път) по механизма. Гласуване се проведе, като този път от ГЕРБ подкрепиха проекта, който иначе определят като противоконституционен. 

Миналата седмица бе "тройно критична" за НПК, заложен в дневния ред за гласуване на първо четене - но не в сряда, а в четвъртък. В четвъртък пък от първа, бе преместен като трета точка, като преди това депутатите надълго обсъждаха изменения в Закона за съдебната власт и зависимостта на следствието от главния прокурор. Дебатите по Кодекса започнаха чак след 15 ч. Три часа по-късно обаче председателстващият заседанието Йордан Цонев (ДПС) обяви проверка на кворума и разпусна заседанието, след като се регистрираха едва 76 народни представители. 

От групата на ГЕРБ се регистрираха двама (от общо 67), От тази на "Продължаваме промяната" 25 души (от 53), от ДПС - един (при 36 народни представители), от "Възраждане" 21 (при 27), от БСП 12 (от 24), от ДБ 11 (при 20), от "Български възход" трима (от 12). В зала бе единственият независим депутат - Явор Божанков.

Депутатите на ГЕРБ и ДПС бяха в зала, но умишлено не се регистрираха. Голяма част от липсващите народни избраници от ПП и ДБ пък бяха в комисията за електронното управление, председателствана от Калина Константинова (ПП), на която се изслушваха представители на "Телус" относно модерацията във фейсбук. Самата комисия нямаше изобщо право да заседава - тъй като правилникът не разрешава заседания по време на пленарното такова. Заседанието й започна в една от почивките, но не приключи или не бе отложено с края й.

Така гледането на НПК продължи на следващия ден, в петък, като проектът на Зарков и още няколко минаха. Само на първо четене.