Бившият британски премиер Борис Джонсън е в разгара на кампания да окуражи западните лидери да окажат по-бърза и по-смела военна помощ на Украйна. Днес той говори пред американския Атлантически съвет, обяснявайки, че ако днес Западът помогне на Украйна да си върне окупираните след миналия 24 февруари от Русия територии между Крим и Донбас, "това ще бъде краят на играта за Владимир Путин".

Джонсън призова Запада да престане да се фокусира върху Путин, а върху Украйна и усилията ѝ да изгони агресора от нейната земя. По думите му, ако бъде притиснат, Путин няма да посмее да използва ядрено оръжие.

"От жизнен интерес за САЩ и за целия Запад да гарантира, че Путин ще загуби", каза Джонсън.

Той попита реторично дали Западът си дава сметка какво окуражаващо послание би пратила една руска победа на Китай.

"Произходът на днешната катастрофа е в нашия колективен провал да накажем Путин през 2014 г.", каза Джонсън, припомняйки руската анексия на Крим от Украйна.

Той заяви и че Украйна заслужава ясна перспектива да се присъедини към НАТО. Джонсън обвини Запада в двусмислието в посланията си към Киев относно членството в алианса.

"Липсата на ясни гаранции за сигурността окуражават Путин да експлоатира това двусмислие", каза Джонсън. 

Вчера Джонсън публикува във "Вашингтон пост" и "Дейли мейл" полемични статии, призовавайки западните лидери да въоръжат веднага Украйна с исканите от нея средства за отблъскване на нова мащабна руска офанзива и за контранастъпление.

Великобритания наред със САЩ е главен доставчик на оръжия за Украйна от началото на войната. Лондон първи обяви, че ще прати на Украйна 14 от своите танкове Challenger 2.