ЕС ще полее със студен душ надеждите Украйна за бързо присъединяване, пише „Политико“.

Това гласи проект за декларация, до което изданието е получило достъп. Тя ще бъде огласена на двудневната среща Украйна-ЕС в Киев, която започва на 3 февруари.

В документа не се споменава нищо за поставената от украинския премиер Денис Шмигал амбициозна цел страната да се присъедини към ЕС до две години. Той заяви за тази цел именно пред „Политико“ преди два дни. Още тогава обаче изданието коментира, че никой в ЕС не смята това за реалистично.

„ЕС ще вземе решение за следващи стъпки, щом всички условия, посочени в мнението на Европейската комисия, бъдат изпълнени. Украйна подчерта решимостта си да изпълни необходимите изисквания, за да започне преговори за присъединяване възможно най-скоро“, се казва в проекта според „Политико“.

Думите са резултат от отпора, който някои страни са дали на прекомерните обещания за Киев, пише изданието. Макар лидерите на страните членки да не ходят на срещата в украинската столица, Съветът на ЕС е в постоянен контакт със столиците за заключителния текст на документа.

Има напрежение между Полша и балтийските държави, от една страна, и други държави от ЕС за езика на текста за присъединяването, твърди представител на Брюксел.

Отделно влияние оказват търканията между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата се състезавали кой да „надцака“ другия пред украинците.

Същевременно се очаква напредък в други други сфери - например безвизов режим за индустриални стоки, отмяната на митата за износа от Украйна за още една година, присъединяване на страната към европейската разплащателна схема, улесняваща трансфера на евро, както и нейното интегриране в зоната за безплатен роуминг.

Очаква се също ЕС да обяви хуманитарен пакет в размер на 25 милиона евро за справяне с последиците от поставянето на руски мини.

В декларацията също така се изтъква необходимостта от всеобхватно и постоянно прилагане на съдебните реформи в Украйна. Те трябва да бъдат извършени в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Особено е важно реформирането на Конституционния съд в Киев. Става дума най-вече за правомощията и съставянето на органа, който подбира кандидатите за КС.