„Коя е следващата стъпка? Какво ще изпратим утре? Изтребители? Военни? Може би ядрено оръжие?“

Това попита българската евродепутатка от БСП Елена Йончева в Европейския парламент в Брюксел.

Тя говори на дебат за подготовката на срещата "Украйна-ЕС", която ще се състои утре в Киев.

„Украйна е изправена пред сила, която  разполага с огромен ядрен потенциал. Нима очакваме подобна битка да завърши с победа на Украйна на бойното поле?“, продължи Йончева.

И си отговори сама:

„Да, превръщането на конфликта в перманентен може да дестабилизира Русия. Но това ще обрече украинския народ на дълга самоунищожителна война и ще изтощи Европа.“

Според българската представителка ЕС има нужда от печеливша стратегия за спиране на войната.

„Думата, която не чувам от Брюксел, е „преговори“, каза Йончева, след което водещият заседанието я прекъсна, тъй като бе просрочила времето за изказване.

Кой е руският Талейран

„И аз искам да водя преговори“, каза в заключение еврокомисарят Йоханес Хан, който замества ресорните си колеги, заминали за Киев.

„Питам се кой е руският Талейран. Не ми е известен. Тук става дума за възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Имам чувството, че понякога не се разбираме. Мисля, че е ясно, че агресорът е Русия“, изтъкна той.

Преди два дни Елена Йончева попита бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен очаква ли включване в конфликта на военни сили от страни членки на пакта и дали България може да е сред първите включили се. Това стана на съвместно заседание на Комисията по външни работи и Подкомисията по сигурност и отбрана.

„НАТО като цяло не е част от войната в Украйна. Отделните държави – по-малко или повече са част от войната, не трябва да го крием“, отговори Расмусен.

И допълни, че НАТО едва ли ще прати войски в Украйна, но всяка държава от алианса сама решава каква помощ да предостави. По думите му Киев има правото да поиска помощ, а държавите – да я предоставят.