Докладът за напредъка на България в сферата на върховенството на закона по никакъв начин не е свързан с кандидатурата й за Шенгенското пространство. Такава е била винаги позицията на Европейската комисия, която остава непроменена.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Повод за въпроса ни бяха думите от преди няколко дни на служебния външен министър Николай Милков, цитирани от БТА. При отчитането на мандата си той заяви, че се очаква България да бъде обект на нов доклад. Той ще обобщи постиженията на страната ни след 2019 г. и трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона.

Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура за Шенген, когато тя започне да се разглежда в средата на годината, предупреди Милков.

„Искаме да уточним всички условия, на които да отговаря докладът, за да може той да бъде приет от страна на Нидерландия“, изтъкна министърът.

„Трябват още две неща от България – завършен механизъм за наблюдение на Шенген и нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Това може да бъде направено през лятото. И, ако е възможно, България може да се присъедини“, каза нидерландският премиер Марк Рюте пред EURACTIV по време на Европейския съвет на 15 декември 2022 г.

„Това не значи „не“, а „не сега”, допълни той пред български журналисти.

В същото време мониторингът над България все още не е прекратен официално. През 2019 г. Комисията препоръча това да стане, но ще вземе окончателно решение след като получи становища на Европейския парламент и страните членки (Съвета) на ЕС. Парламентът прие резолюция за прекратяване на мониторинга. Съветът обаче още не се е произнесъл.