ЕС планира да наложи нови санкции на Русия по случай първата годишнина от инвазията й в Украйна на 24 февруари миналата година, обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес и БТА.

Тя каза това на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, където пристигна тази сутрин начело на голяма делегация на Европейската комисия.

"До 24 февруари, когато се навършва една година от началото на инвазията, ние сме си поставили за цел да приемем десети пакет санкции", каза Фон дер Лайен. Председателката на Европейската комисия подчерта, че сега "Русия плаща висока цена, защото нашите (наказателни мерки) подкопават нейната икономика, връщайки я с едно поколение назад".

Сред най-тежките санкции, приети от ЕС след началото на войната, е въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, отбелязва АФП.

"Това вече струва на Русия по около 160 милиона евро на ден", каза Фон дер Лайен.

Украинският президент призова на пресконференцията за още санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Европейската кампания на санкции срещу Москва "леко се забави", отчете Зеленски и поиска тя да бъде ускорена. Той каза, че е обсъдил въпроса с Фон дер Лайен.

Откакто Русия нападна Украйна, ЕС й наложи безпрецедентни санкции. Те са насочени срещу нейния отбранителен и финансов сектор, ограничават търговията и вземат под прицел около 1500 юридически и физически лица, за които се смята, че играят роля във войната, посочва Ройтерс.

Русия подготвя своите въоръжени сили, "за да си отмъсти не само на Украйна, но и на свободна Европа", предупреди Зеленски, цитиран от Франс прес.

Той подчерта, че "мечтата за мирна Европа може да бъде осъществена само с Украйна и единствено ако Русия бъде победена".

През последните дни руските въоръжени сили засилиха своите атаки в Източна и Южна Украйна. Те твърдят, че са постигнали напредък около градовете Бахмут и Угледар в източната Донецка област, посочва АФП.

Попитана за усилията на Украйна в последно време срещу корупцията, Фон дер Лайен приветства "бързата реакция на политическо ниво", която според нея е необходимо условие за постигането на "осезаеми резултати".

"Спокойна съм, след като видях антикорупционните органи под тревога и бързо разкриващи случаите на корупция", каза тя.

Вчера украинската полиция проведе обиски в домовете на бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков и на олигарха Игор Коломойски във връзка с различни афери.

Миналата седмица пък в Украйна избухна първи голям корупционен скандал от началото на руската инвазия. Редица високопоставени представители на властите бяха уволнени за предполагаеми подкупи във връзка със снабдяването на армията.

Корупцията е явление, което създава сериозни проблеми на Украйна. Европейският съюз даде да се разбере, че борбата срещу нея ще е важен критерий, за да получи бившата съветска република зелена светлина за членство, отбелязва АФП.

Фон дер Лайен и Зеленски дадоха съвместната си пресконференция преди началото на работна среща на своите екипи.

Център за разследване и събиране на документи за престъпления в Украйна

Фон дер Лайен каза също днес, че в Хага ще бъде открит център за разследване на престъпления и събиране на доказателства за актове на агресия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Той ще координира набора от доказателства и ще бъде включен в съвместния екип за разследване, който е подкрепен от агенцията ни "Евроюст", каза Фон дер Лайен. Тя е на официално посещение в Киев заедно с няколко високопоставени длъжностни лица на ЕС за два дни разговори на високо равнище.

ООН определя понятието "акт на агресия" като "нахлуване или нападение от въоръжените сили на някоя държава на територията на друга или каквато и да е военна окупация".

Международният наказателен съд в Хага вече разследва предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с руската инвазия в Украйна. Наказателният съд може да заведе дело при достатъчно доказателства за извършване на престъплението геноцид в Украйна, но няма юрисдикция за преследване на предполагаеми актове на агресия, извършени от Русия.