Отказът на президента Румен Радев да наложи вето на последните изменения в Закона за горите преди да разпусне 48-ото Народно събрание принудиха зелената общност у нас да реагира остро срещу него. В позиция на инициативата "Зелени закони", част от която са и бившият зам.-министър на екологията Тома Белев, депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, енергийният експерт Петко Ковачев и мн. др., критикуват Радев за това, че не спря измененията, с които се разрешава горска сеч без разрешително - по усмотрение на кметовете - с мотива "спешност".

"На 27 януари в последните си работни дни 48-ото Народно събрание прие промени в Закона за горите, в които в последния момент влязоха без дискусия и обосновка подаръци за ловни бизнеси и узаконяване на незаконна сеч". Въпреки искания за вето от политици и граждани от 28 януари насам, в деня на разпускане на парламента в Държавен вестник е финално обнародван и новият Закон за горите. Изказваме съжаление, че екипът на президента Румен Радев не обърна внимание на заплахите за българските гори и предупрежденията на експерти и граждани", пише в позицията. И още:

"Промените в полза на ловни бизнеси и узаконяване на бърза сеч без разрешително станаха факт, след като дискутирани в продължение на месеци правила за разпределяне на дърва за огрев за нуждаещите се бяха допълнени преди финалното гласуване със спорни текстове. Част от тях превръщат горски стопански в ловни и така позволяват дългосрочното заграждане и ползване на държавни горски бази за частни цели, а други дават право на кметовете да определят кога има спешна нужда от сеч без разрешително."

На 26 януари депутатите Албена Симеонова ("Зелено движение"/ДБ), Александър Дунчев и Любомир Иванов (ДСБ/ДБ) възразиха в комисия срещу прокарването на поправки, предвиждащи застрояване и сеч без промяна на предназначението на горите – спорната поправка "Цеко Минев", срещу която през 2012г. се изправиха хиляди граждани в протестни шествия. Тази поправка отпадна, след като и над 500 граждани изпратиха писмени възражения до комисията. Но въпреки аргументите на депутатите и експертите Тома Белев и бившият вицепремиер и екоминистър Борислав Сандов пред комисията, тя одобри "подаръците към ловните концесионери и узаконяването на незаконна сеч по кметска преценка и те бяха потвърдени във финалното гласуване в зала", припомнят от "Зелени закони". И допълват:

"Легализирането в Закона за горите за частни ограждения в още части от държавните гори и субективна кметска преценка за "спешна" сеч без разрешително бе потвърдено, въпреки множество искания за вето – от Дунчев и стотици граждани - и в указа на президента от 31 януари. На питанията на граждани на 2 февруари пресслужбата на президента не обяви информация, но Законът бе обнародван в извънредния 11 брой на "Държавен вестник"."

От зелената инциатива припомнят как през 2021 г. Радев инициира кампания за горите и заяви, че "всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч".

"Ето, сега той самият имаше възможност да направи нещо положително в тази посока, тъй като приетите на 27 януари промени в Закона за горите не са нито от полза за българската гора, нито за обществото ни. За огромно съжаление– не направи абсолютно нищо", се посочва в заключение.