Ние няма да се коалираме с БСП, същата декларация обаче да направят Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов. Това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с членове и симпатизанти на партията в Петрич, цитиран от БТА. 

"И ще видите колко са лицемерни, защото, ако им стигат с БСП - те пак ще направят коалиция с тях. С една дума, когато говорят за нас и ДПС или за "Възраждане" - това е лошо, но ако е с тях - е добро. Така ли излиза?", попита Борисов. 

"Да, България" и партията на промяната са били в коалиция - имали са вицепремиер от БСП. Но сега, понеже страхът им е да не би нещо да се направи, изведнъж БСП им стана лоша", коментира още той. 

ГЕРБ има много ясна политика. Ние досега сме били в коалиция два пъти – с „Демократична България“ и с „Патриотичния фронт“, защото с такива партии имаме сечение. Партията не реагира добре дори да се разговаря с БСП, коментира Борисов.    

Припомняме, че преди по-малко от две седмици самият Борисов обяви, че щял да говори "с колегите" си за преосмисляне на решението на партията си да не се коалира с БСП. 

"Аз ще разговарям с колегите подобна забрана да отпадне, защото БСП много се промени и това не би трябвало да бъде спирачка за програмно или експертно правителство. Сега няма как да ви подкрепим, но изразявам уважение към вас, към вашите избиратели и вашата парламентарна група с моето присъствие", посочи тогава Борисов.

По думите му от петък партията му няма да реагира добре да се водят преговори за коалиционно управление с БСП и ДПС. Борисов добави, че след предсрочните парламентарни избори „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ ще останат в изолация. 

Според лидера на ГЕРБ до разпускането на 48-ото Народно събрание се е стигнало, тъй като партиите са абдикирали от управлението. Борисов подчерта, че всички партии вече говорят за местните избори.   

"Какъв сигнал е това към обществото - че ще се похарчат още 100 млн. лева за същото", коментира той.

Рискът държавата да потъне в тотална криза след местните избори е огромен, ако не ни дойде на всички акълът в главата, каза още Бойко Борисов. 

Аз съм категорично ясен – това е много лош сигнал, който всички дават като политици, прехвърляйки всичко за местните избори. Какво ще стане на местните избори? Същото, добави той.

Борисов предложи партиите да подготвят предизборно споразумение по важните за държавата теми, за да няма значение после при кого ще отиде мандатът.

Той допълни, че ГЕРБ стои категорично зад реформата в съдебната власт в частта, касаеща контрола над главния прокурор, но заяви, че няма да подкрепи реформа, при която Иван Гешев се заменя с Бойко Рашков.