Посланиците на държавите от ЕС постигнаха тази вечер съгласие за налагане на ценови таван за петролните изделия от Русия, предаде Ройтерс.

Новината бе съобщена от шведското председателство на Съвета на ЕС. Оттам не съобщиха какъв точно е ценовият таван. Европейски дипломати обаче споделиха пред агенцията, че границата е 100 долара за барел за висококачествени петролни продукти като дизел и 45 долара за барел за продукти с отстъпка като мазут и нафта. Предложението е те да се прилагат от 5 февруари.

Ценовите тавани заедно със забраната за внос на руски петролни продукти в ЕС са част от по-голямото споразумение, постигнато между страните членки на Г-7. То последва тавана от 60 долара за барел руски суров петрол, наложен от Г-7 през декември 2022 г.

И двата тавана забраняват на европейски застрахователни, транспортни и други компании да финансират, застраховат, търгуват, посредничат или да превозват товари руски суров петрол и петролни продукти, освен ако те не са били закупени на цената на тавана или под нея.

Предвижда се преходен период от 55 дни за продукти от руски суров петрол, закупени и натоварени преди 5 февруари. Периодът за прекратяване на вноса на руски суров петрол е 45 дни.

Окончателното одобрение на таваните ще бъде дадено на Европейския съвет – срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки. Тя ще се състои в Брюксел на 9 и 10 февруари.