Противоречивият водещ на "Политически НЕкоректно" по БНР Петър Волгин свика в събота сутрин протест пред националното радио в своя собствена защита.

В профила си във фейсбук той обяви мероприятието като "да защитим заедно свободата да мислим самостоятелно". Протестът се оказа повече от скромен. Той се сблъска словесно с протест срещу Волгин, иницииран от фотожурналиста Цветан Томчев.

Волгин се почувствал засегнат, след като в последния ден на 48-ото Народно събрание няколко депутати от ДБ - Кремена Кунева, Елисавета Белобрадова, Йордан Иванов, Димитър Найденов и Иван Белчев изпратиха сигнал до Съвета за електронни медии с настояване да направят проверка на поведението на радиоводещия и на съдържанието на предаването. 

Реакцията им дойде след като на 1 февруари Волгин пусна следната публикация в профила си във Фейсбук: 

"Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд."

Според депутатите от "Демократична България" той не просто изразява подкрепа и възхищение от комунистическия режим в България и режима на Путин в Русия, "но и видимо съжалява, че т.нар. Народен съд не може да се разправи с някои наши съвременници". В сигнала до СЕМ се напомня, че комунистическият режим и решенията на Народния съд са обявени за престъпни със закон и че Европейският парламент е обявил Русия за държава, спонсорираща тероризма. 

"Твърдим, че чрез подбора на гости в предаването си и възползвайки се от ефира на обществена медия, Петър Волгин извършва пропаганда в полза на престъпни режими и извършвани от тях терор и убийства на невинни хора, а това е нарушение както на закона, така и на Етичния кодекс на българските медии, както правилно отбелязват журналистите, спазващи моралните и етични норми на професията", написаха от ДБ. 

Пред бТВ в събота Волин обяви, че винаги бил против "официозното говорене".

"Депутати да призовават за сваляне на предаването е нарушение на всички базисни ценности. Законът за радио и телевизия прокламира, че трябва да има различни гледни точки", каза той.

Фотожурналистът Цветан Томчев, който започна обществена подписка за уволнението на Волгин, се обърна пряко към него:

"Петре, ти си един пропагандист. Не знам какво ти става."

“Аз съм журналист от близо 40 години и такова безсрамие, и такава арогантност не помня. В деня за поклонение на жертвите на Народния съд да се говори за един богат човек, че трябва да се свика пак Народен съд, е толкова нелепо. Това не е журналист и той никога не може да ми бъде колега. Той просто е един пропагандист и ми е жал за него”, каза още Томчев пред бТВ.